Zasjedao Stožer civilne zaštite Pazinštine, evo o čemu se govorilo

0
Sa sjednice Stožera civilne zaštite
Sa sjednice Stožera civilne zaštite

U velikoj vijećnici Grada Pazina, povodom Međunarodnog dana civilne zaštite i Dana civilne zaštite 2. ožujka održan je prijem Stožera civilne zaštite Pazinštine. Prijemu su prisustvovali predstavnici žurnih službi i operativnih snaga sustava civilne zaštite, predstavnici pravnih osoba od značaja za sustav civilne zaštite, zamjenici, pročelnici Gradske uprave, predstavnici općina te mediji.

Gradonačelnik Renato Krulčić pozdravio je prisutne te istaknuo kako se u Gradu Pazinu već tradicionalno obilježava Međunarodni dan civilne zaštite i kako Grad sustavno ostvaruje odličnu suradnju sa subjektima civilne zaštite Grada i Općina Pazinštine. Istaknuo je kao najbitnije zajedničko i koordinirano postupanje svih subjekata u slučaju izvanrednih situacija i dodao kako je za još bolju tehničku opremljenost operativnih snaga potrebno redovito i sustavno ulaganje svih dionika.  Krulčić se dotakao i aktualne epidemije Koronavirusa (COVID-19) naglasivši kako je Grad Pazin 26. veljače donio Odluku o osnivanju Tima za praćenje vezano uz Koronavirus, čije su glavne zadaće praćenje i izvještavanje o saznanjima i informacijama koje budu pristizale od nadležnih institucija, a prvenstveno Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije i  Kriznog stožera Istarske županije za Koronavirus.

Nakon prijema uslijedila je Koordinacija Stožera civilne zaštite Grada Pazina i općina Cerovlje, Gračišće, Karojba, Motovun, Tinjan, Lupoglav i Sv. Petar u Šumi o provođenju pripremnih aktivnosti za ovogodišnju protupožarnu sezonu.             Koordinaciji, osim članova Stožera, prisustvovali su i predstavnici  subjekata kojima je civilna zaštita redovna djelatnost, a koji se prema potrebi uključuju u aktivnosti civilne zaštite na području Grada Pazina.

Na Koordinaciji Stožera prihvaćeni su Planovi rada svih Stožera u pripremi protupožarne sezone 2020. godine prema zadacima iz Prijedloga programa aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku, a sve u cilju osiguravanja potpune spremnosti svih pravnih subjekata koji izvršavaju zadaće iz Programa. Usvojeni su Prijedlozi planova operativne provedbe programa aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara, te Prijedlozi planova motrenja, čuvanja i ophodnje otvorenog prostora i građevina za koje prijeti povećana opasnost od nastajanja i širenja požara na području Grada Pazina i općina.

Članovi Stožera analizirali su prošlogodišnju požarnu sezonu na temelju Izvještaja JVP Pazin o intervencijama i broju požara u 2019. godini,  te su usvojili predložene akte. Područne vatrogasne zajednice Pazin:  Plan aktivnog uključenja na gašenju požara otvorenog prostora JVP Pazin i svih subjekata zaštite od požara na području djelovanja PVZ Pazin, Odluku o uspostavi odgovarajućih zapovjednih mjesta kod zapovijedanja i koordinacije u gašenju požara, te Financijski plan za provođenje zadaća protupožarne sezone 2020. godine.

Zapovjednik JVP Pazin istaknuo je odličnu suradnju vatrogasnih postrojbi sa svim subjektima sustava civilne zaštite koji se prema potrebi uključuju u aktivnosti iz Programa. Pod točkom – razno, načelnik Stožera civilne zaštite Serđo Šilić dodatno je upoznao sve prisutne sa zaključcima izvanredne sjednice Stožera civilne zaštite Istarske županije koja je održana 27. veljače vezano za epidemiju koronavirusa naglasivši kako je djelovanje svih stožera koordinirano s jedne razine i to županijske, a za izjave za medije i odnose s javnostima isključivo je ovlašten Stožer civilne zaštite Istarske županije.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa