Pazin: Kreditom do nove sportske dvorane

0
Sjednica pazinskog Gradskog vijeća
Sjednica pazinskog Gradskog vijeća

"Nema boljeg ulaganja od ulaganja u djecu, ako ulažemo u njih, ulažemo u našu budućnost. Imamo oko tisuću djece oko te dvorane i siguran sam da će je koristiti na najbolji mogući način", rekao je između ostalog pazinski gradonačelnik Renato Krulčić, 20. prosinca, na sjednici Gradskog vijeća Pazina, prilikom izglasavanja Odluke o kreditnom zaduženju Grada kako bi se namaknula sredstva za izgradnju Školsko-sportske gradske dvorane.

Naime, Odlukom se odobrava zaduživanje Grada Pazina u iznosu od 19,7 milijuna kuna, s rokom otplate od 174 mjeseca, odnosno 14,5 godina, bez počeka, s otplatom u 58 tromjesečnih rata uz tromjesečni obračun kamata uz fiksnu kamatnu stopu od 3,66% godišnje. Odobrena kreditna sredstva koristit će se za financiranje kupnje zemljišta, izgradnje i stručnog nadzora projekta Školsko-gradske sportske dvorane na lokaciji iza Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile.

Odluku su u raspravi poduprli Renato Kalac (nezavisni vijećnik), Stjepan Gabrić (HDZ) i Vater Milohanić (nezavisni vijećnik), ističući kako je dvorana potrebna gradu, kako zbog škola, tako i zbog bogatog sportskog života i sve većom potrebom za takvim objektom.

Pazinski gradonačelnik Renato Krulčić
Pazinski gradonačelnik Renato Krulčić
Na upit Valtera Milohanića hoće li Županija, koja je vlasnik Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile, sudjelovati u sufinanciranju izgradnje dvorane, Krulčić je odgovorio kako postoji predugovor prema kome će Županija sufinancirati polovicu rate kredita.

Prema riječima gradonačelnika, bespovratna sredstva, sufinanciranje od strane Županije te niska kamatna stopa, parametri koji su sami po odgovor su na sve dileme oko odluke o zaduživanju za izgradnju dvorane.

Naime, vrijednost cjelokupne investicije je 28,2 milijuna kuna, od čega će Ministarstvo regionalnog razvoja u gradnju uložiti 9,8 kuna bespovratnih sredstava, a nakon potpisivanja pravog ugovora, polovica anuiteta bit će financirana od strane Županije, a, prema riječima gradonačelnika Krulčića, postoji mogućnost da kredit bude i manji jer će se dvorana graditi poštujući pravila energetske učinkovitosti, a takve projekte sufinancira Ministarstvo i Fond za zaštitu okoliša. (Tekst i foto: Darko Tumpić)

loading...

Posljednji komentari

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa