reagiranje hds zamp-a:

'Nismo utjecali na zakon: i mi želimo saslušanja kod lokalnih sudova'

0
Nenad Marčec, direktor HDS ZAMP-a (foto: Goran Stanzl/PIXSELL)
Nenad Marčec, direktor HDS ZAMP-a (foto: Goran Stanzl/PIXSELL)

Na članak kojeg smo ovdje prenijeli s Istragrama, stiglo je reagiranje HDS ZAMP-a, kojeg u nastavku objavljujemo u cijelosti.

"HDS ZAMP sa žaljenjem reagira na iskrivljavanje činjenica i insinuacije portala Istragram.hr koje je potom, s drukčijom uredničkom opremom i manje senzacionalističkim naslovom, 27. veljače 2020. prenio i portal Istarski.hr. Tekst Duška Dragičevića, urednika i novinara Istragrama, čiji naslov sugerira da „HDS ZAMP ima vjerojatno svoj Prekršajni Sud u Zagrebu“ objavljen je temeljem razgovora s neimenovanim istarskim ugostiteljem, bez i jednog upita za komentar HDS ZAMPa.

Netočna je i insinuirajuća teza novinara da je HDS ZAMP nekakvim tajnim vezama u sudstvu i zakonodavstvu uspio isposlovati da se prekršajni postupci u vezi autorskih prava vode samo na Općinskom prekršajnom sudu u Zagrebu. Kako se i u samom tekstu navodi, citirajući sudsko obrazloženje, od 1.1.2019. samo je taj sud nadležan za postupanje u svim predmetima prekršajno pravne zaštite intelektualnog vlasništva, što podrazumijeva između ostalog i zaštitu autora glazbenika u pogledu njihovih autorskih glazbenih djela.

Drugim riječima, odluka je zakonodavca da se o prekršajima u vezi povrede i žigova, patenata, industrijskog vlasništva, pa i autorskog prava koje spada u domenu intelektualnog vlasništva, odlučuje samo na jednom sudu u zemlji. Ne znamo niti možemo ulaziti u razloge za to, ali znamo da HDS ZAMP nije, niti je mogao utjecati na donošenje takvog zakona niti je sudjelovao u proceduri donošenja zakona. Štoviše, ta odluka ne odgovara niti poslovanju HDS ZAMPa pa se i ta služba HDSa tijekom 2019. godine već više puta formalno žalila i pisala dopise predsjednici Suda, s molbom da se omogući zamolbeno saslušanje uključenih strana kod lokalnih sudova.

Naime, tijekom postupaka, i terenski kontrolori HDS ZAMPa s raznih, pa i najudaljenijih dijelova Hrvatske, moraju dolaziti na sudska ročišta u Zagreb, što stvara nepotrebne troškove i otežava poslovanje. Svjesni da je isti slučaj i s korisnicima glazbe, ugostiteljima, za koje to predstavlja jednak trošak i nepotreban put, tražili smo i dalje tražimo da se postupci u vezi ovakvih slučajeva, u korist obiju strana, vode na lokalnim prekršajnim sudovima, kao i do 2019. godine. Dakle, na pitanje postavljeno u tekstu „Što o tome misle ugostitelji, trgovci, sa svih strana RH?“ odgovor je „isto što i ZAMP: žele promjenu te odluke“.

Nažalost, ona nije u našoj nadležnosti i ne znamo hoće li naša zamolba biti usvojena. Zato je i netočno a i nekorektno nagađati kako HDS ZAMP nekom svojom „snagom“ kontrolira postupke na zagrebačkom Općinskom sudu jer mu, valjda, on ide u korist. To nameće i ideju utjecaja na neovisnost sudstva, što je potpuno u suprotnosti s poslovnom praksom i etikom HDSa.  Žao nam je što nas novinar nije našao za shodno pitati o ovome prije objave teksta, rado bismo objasnili svoj stav.

Reagiramo i na drugi teksta, u kojemu se novinar Istragrama, 29 godina nakon usvajanja prvog Zakona o autorskom i srodim pravima u Hrvatskom Saboru, pita „koje metode ubiranja novca koristi ta Udruga i jesu li dozvoljene po hrvatskim propisima (i barem moralne, ako je društvo takve zakone izglasalo)?“

Odgovori na ovo pitanje kriju se u različitim člancima spomenutog i u međuvremenu više puta dorađivanog ZAPSPa, temeljem kojeg služba ZAMP ima ovlaštenje za kolektivno ostvarivanje autorskih glazbenih prava. Sustav naplate prava je isti kao u svakoj zemlji Europske unije i usklađen sa svim njezinim pravnim aktima, odavno prihvaćenima u Europi. Glazba je proizvod koji pojedinci koriste u poslovanju, ali neki od njih iz raznih razloga ne plaćaju licencu za to. Prekršajni postupak je jedina zaštita koju HDS ZAMP u ime svojih članova ima, i dužan ga je pokrenuti, ako netko odbija platiti za ono što koristi.  

Ispravnost rada službe nadzire i Državni zavod za intelektualno vlasništvo, i Porezna uprava i redovite godišnje revizijske kontrole, a po svim kriterijima radimo zakonito, stručno i profesionalno. Sve su odluke koje služba donosi i provodi u skladu sa zakonima RH, a nadamo se da se slažete kako je i moralno je ispravno da svatko tko za uspjeh svog poslovanja koristi tuđe vlasništvo za to plati i pravičnu naknadu. Ona je u Hrvatskoj ugovorena  između krovnih cehovskih udruženja, u ovom slučaju  društva skladatelja i ugostitelja pri Hrvatskoj obrtničkoj komori.

Ta je naknada, treba reći to, u Hrvatskoj među najnižima u Europi, što pokazuju i rezultati studije Ekonomskog instituta u Zagrebu, koju možete pronaći na našim web stranicama. Zahvaljujemo na objavi ovog reagiranja i nadamo se profesionalnoj i korektnoj suradnji u budućnosti", piše u reagiranju koje potpisuje Nenad Marčec, glavni direktor HDS ZAMP.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa