Za prekršaje u vezi ZAMP-a sudi se samo u Zagrebu: 'To iscrpljuje poduzetnike'

0
Zgrada u kojoj su uredi ZAMP-a u Zagrebu (foto: Davor Puklavec/PIXSELL)
Zgrada u kojoj su uredi ZAMP-a u Zagrebu (foto: Davor Puklavec/PIXSELL)

Ugostiteljima, trgovcima, malim poduzetnicima i obrtnicima se za djela iz domene prekršaja autorskih prava sudi isključivo u Zagrebu na adresi, Avenija Dubrovnik 8! Jedno trgovačko društvo iz Istre, mali sezonski ugostiteljski objekt a čiji su podaci poznati redakciji Istragrama, uputio je protestno pismo Prekršajnom sudu u Zagrebu, predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću, i ministru pravosuđa Bošnjakoviću imaju li saznanja o tome??? Informirao je i jednog uglednog pravnika, saborskog zastupnika o praksi na terenu. I HGK komoru Pula.

Prekršajni Sud iz Zagreba je na protest u dijelu jednog obrazloženja odgovorio, citat: "U svezi Protesta I i II okr. ovaj sud samo smatra potrebnim za napomenuti kako je dana 1.1.2019.g. stupio na snagu Zakon o područjima i sjedištima sudova (NN67/18) koji je u odredbi čl.2. st.4. propisao da je Općinski prekršajni sud u Zagrebu, nadležan za postupanje u svim predmetima prekršajno pravne zaštite intelektualnog vlasništva, što podrazumjeva između ostalog i zaštitu autora glazbenika u pogledu njihovih autorskih glazbenih djela."; Završetak citata.

Znači jasno je i istinito da se za prekršaje odnosno navodne prekršaje iz gore navedenih potreba pravne zaštite, sudi isključivo na jednom mjestu u Hrvatskoj. Pitamo se ovim člankom opravdano, postoji li mogućnost da u HDS ZAMP-u nisu bili zadovoljni kako suci hrvatskog prekršajnog pravosuđa sude po Lijepoj našoj i utjecali su da se sada za ZAMP sudi isključivo u Zagrebu?

Što znači da će mali sezonski kafić iz Konavala kraj Dubrovnika, prvo biti pozvan u Zagreb da predstavi svoju obranu, onda drugi put dolaze svjedoci i na kraju treći puta vlasnik toga kafića. Koliko je kilometara od Konavala do Zagreba i natrag i tako 3x? Ili iz Medulina ili Pule, Motovuna, Poreča, Umaga ili iz otoka Hvara??? Kako nazvati društvo i sud koje istarskog poduzetnika tjera zbog „navodnog“ prekršaja 3x u Zagreb kraj desetak prekršajnih sudova u Istri i na Kvarneru?  Republika Hrvatska je predsjedatelj Europske Unije. Što o tome misle ugostitelji? Trgovci? Mali poduzetnici i obrtnici iz cijele Hrvatske od Vukovara, Međimurja do Istre?

Po sugovorniku autora ovog teksta, ovdje se otvaraju mnoga pitanja a to je prvenstveno koje metode ubiranja novca koristi ta Udruga i jesu li dozvoljene po hrvatskim propisima (i barem moralne, ako je društvo takve zakone izglasalo) ? Koliko sama Udruga HDS ZAMP troši na intelektualne usluge za takvo poslovanje? To sigurano i definitivno iscrpljuje male poduzetnike prekršajnim procesima, zatim procesima na trgovačkim sudovima. 3x za Zagreb iz Dubrovnika, otoka Hvara ili Medulina? Poreča ili Pule???

Ugostitelj čiji su podaci poznati našoj redakciji je izjavio: „Mnogi meni poznati ugostitelji i trgovci kako ne bi ovakvom silom putovali Lijepom Našom, pristaju na njihov reket u čemu vjerojatno po zakonu ali nemoralno sudjeluju i suci prekršajnih sudova jer HDS ZAMP preko njih šalje pozive na sud da se ne kazne, već suci preporučuju i malo nagovaraju poduzetnike da ih nazovu u njihove poslovnice i dogovore se. Ako se dogovoriš, prekršaja nema, ako se ne dogovoriš pali se nemilosrdna pravosudna prekršajna mašina.“

Mi se pitamo ovim člankom, je li ovaj čin centralizacije suđenja za potrebe ZAMPA-a govori o mogućoj teoriji da su vjerojatno iscrpili odnosno izmaltretirali prekršajne suce i sudove po Hrvatskoj i da sada uzimaju „pravdu“ u jednu kancelariju na jedno mjesto? Oni putnih i inih troškova više nemaju. Možemo zaključiti da se radi o vrlo moćnoj organizaciji. Utjecajnoj na mnogim nivoima. (D.D./Istragram)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa