Od ruševine do kuće kakvu niste vidjeli, i sve to u Istri!

0
Foto: Večernji/privatni album
Foto: Večernji/privatni album

U unutrašnjosti Istre se posljednjih 15-ak godina događa pravi graditeljski bum kuća za odmor, više nego u bilo kojoj drugoj regiji u Hrvatskoj. Posebnost tih kuća jest nastojanje da se i eksterijerom i interijerom potpuno uklope u okoliš, ma kako moderne i tehnološki opremljene bile. Jedna od njih je i kamena ljepotica nikla na staroj ruševoj kući u selu Bencani pokraj Oprtlja, piše Večernji.

Pozicija na uzvisini nudi joj prekrasan pogled na okolna brda, među ostalim i čarobni Motovun, te dolinu rijeke Mirne. Ova pomalo arkadijska, utopistična slika zelenog krajolika i nepatvorene, idilične atmosfere u kojoj se smjenjuju tišina i zvukovi prirode jest ono što je privuklo zagrebačku obitelj da prije nekoliko godina svoj ljetni dom nađe upravo ovdje a ne negdje na obali. Dodatna pogodnost, kao uostalom i većine novonastalih vila u Istri jest blizina mora – u ovom konkretnom slučaju za svega 30 minuta možete uživati u njegovim čarima.

- Slučajno smo, prolazeći prema Oprtlju ugledali ruševine jedne kuće i dali se u potragu za vlasnicima – prisjećaju se današnji vlasnici. Potraga je završila i više nego uspješno, jer je na parceli, uz obnovu zatečenog objekta, prema planu arhitekta Antonija Balzarena, dodano njih još nekoliko, također od kamena, te sagrađen bazen. - S obzirom na lokaciju u centralnoj Istri projekt je bio koncipiran kao obnova stare istarske stancije s primjesama modernih odnosno suvremenih arhitektonskih elemenata – objašnjava arhitekt Balzareno, donosi Večernji.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa