obilježen dan sjećanja na fojbe

Radin u Rimu, na zgradama transparenti protiv Tita

1

U Italiji je obilježen 10. veljače, Dan sjećanja na iseljavanje i stradanje istarskih i riječkih Talijana tijekom i nakon II svjetskog rata, a koji se još i kolokvijalno naziva danom sjećanja na žrtve fojbi. Tim povodom u talijanskom parlamentu bili su i predstavnici Talijanske unije te talijanski zastupnici u slovenskom i hrvatskom parlamentu - Felice Žiža i Furio Radin. Prisutnima se obratio i talijanski premijer Giuseppe Conte.

Predsjednik Talijanske unije Maurizio Tremul gostovao je na drugom programu talijanske javne televizije Rai Due, gdje se razgovaralo o stvaranju zajedničke budućnosti Slovenaca, Talijana i Hrvata na području Istre, Rijeke, ali i Furlanije Julijske krajine.

Upravo dok je tekla emisija u studio je stigla vijest o provokativnim transparentima koje je neofašistička organizacija Casa Pound izvjesila na ustanove slovenske manjine u Italiji, ali i na stotinjak drugih lokacija, nakon čega su se prisutni u studiju zapitali kako je moguće stvarati bolju budućnost kad postoje ljudi koji nas žele držati zatočenicima prošlosti.

Na vješanje transparenata s porukom "Titovi partizani, zločinci i ubojice" reagirale su slovenske vlasti, rekavši da je to još jedan izraz netrpeljivosti prema Slovencima u Italiji te da očekuju reakciju talijanskih vlasti. (Foto: Facebook)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa