spor sa slovenijom

'Pozvao me na dan kada je Račan parafirao ugovor s Drnovšekom'

0
Damir Kajin
Damir Kajin

Nakon što je bivši slovenski predsjednik Milan Kučan u nedavnom intervjuu Večernjem listu iznio tvrdnju da je izabrani predsjednik Hrvatske Zoran Milanović na počecima svoje političke karijere, u ljeto 2001. godine, kada je radio u Ministarstvu vanjskih poslova, tadašnjem hrvatskom premijeru Ivici Račanu sugerirao da odustane od graničnog sporazuma s tadašnjim slovenskim kolegom Janezom Drnovšekom, o turbulentnim trenucima iz tog vremena za Jutarnji je progovorio nekadašnji IDS-ov saborski zastupnik Damir Kajin.

- Ivica Račan me nazvao i ispričao se. Rekao je: “Ja, Milane, to ne mogu učiniti.” Rekao je da je do njega došao Zoran Milanović, koji je tada radio u Ministarstvu vanjskih poslova, i rekao: “Ivice, nemoj to raditi jer ćemo mi to spriječiti i tebe će nazivati narodnim izdajnikom", prepričao je Kučan za Večernji detalj za koji je tadašnji hrvatski šef diplomacije Tonino Picula rekao da mu je nepoznat, piše Jutarnji.

- Jako žalim što Ivica Račan više nije među nama da se uključi u raspravu - kratko je za Slobodnu Dalmaciju kazao Picula. A svjedok vremena Damir Kajin, koji je tada bio jedan od najistaknutijih IDS-ovih zastupnika, a kao Istranin jako zainteresiran za pitanje granice, čiji sporni dijelovi prolaze i najvećim hrvatskim poluotokom, u kratkom razgovoru za Jutarnji opisuje jednu također dosad nepoznatu epizodu iz 2001. godine.

- Na dan kada je premijer Račan parafirao ugovor sa slovenskim kolegom Drnovšekom, pozvao me u svoj kabinet. Rekao sam mu: "Doći ću, ali ne sam. Hoću da uz mene bude i zastupnik Dino Debeljuh." Znao sam da me zove zbog razgraničenja. Počeo je priču, a to je kod njega trajalo satima, kako se oko svega dogovorio. U jednom trenutku rekao je: "Mi ćemo dobiti sela oko kanala Sv. Odorika, ali ćemo Sloveniji prepustiti 1,5 ha oko Jorasove kuće". Planuo sam i rekao: "Ako to napravite, dignut ću vam Istru na noge. Nemojte od Jorasa radit novog Martina Krpana", prisjeća se Kajin za Jutarnji.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa