spor sa slovenijom

'Pozvao me na dan kada je Račan parafirao ugovor s Drnovšekom'

0
Damir Kajin
Damir Kajin

Nakon što je bivši slovenski predsjednik Milan Kučan u nedavnom intervjuu Večernjem listu iznio tvrdnju da je izabrani predsjednik Hrvatske Zoran Milanović na počecima svoje političke karijere, u ljeto 2001. godine, kada je radio u Ministarstvu vanjskih poslova, tadašnjem hrvatskom premijeru Ivici Račanu sugerirao da odustane od graničnog sporazuma s tadašnjim slovenskim kolegom Janezom Drnovšekom, o turbulentnim trenucima iz tog vremena za Jutarnji je progovorio nekadašnji IDS-ov saborski zastupnik Damir Kajin.

- Ivica Račan me nazvao i ispričao se. Rekao je: “Ja, Milane, to ne mogu učiniti.” Rekao je da je do njega došao Zoran Milanović, koji je tada radio u Ministarstvu vanjskih poslova, i rekao: “Ivice, nemoj to raditi jer ćemo mi to spriječiti i tebe će nazivati narodnim izdajnikom", prepričao je Kučan za Večernji detalj za koji je tadašnji hrvatski šef diplomacije Tonino Picula rekao da mu je nepoznat, piše Jutarnji.

- Jako žalim što Ivica Račan više nije među nama da se uključi u raspravu - kratko je za Slobodnu Dalmaciju kazao Picula. A svjedok vremena Damir Kajin, koji je tada bio jedan od najistaknutijih IDS-ovih zastupnika, a kao Istranin jako zainteresiran za pitanje granice, čiji sporni dijelovi prolaze i najvećim hrvatskim poluotokom, u kratkom razgovoru za Jutarnji opisuje jednu također dosad nepoznatu epizodu iz 2001. godine.

- Na dan kada je premijer Račan parafirao ugovor sa slovenskim kolegom Drnovšekom, pozvao me u svoj kabinet. Rekao sam mu: "Doći ću, ali ne sam. Hoću da uz mene bude i zastupnik Dino Debeljuh." Znao sam da me zove zbog razgraničenja. Počeo je priču, a to je kod njega trajalo satima, kako se oko svega dogovorio. U jednom trenutku rekao je: "Mi ćemo dobiti sela oko kanala Sv. Odorika, ali ćemo Sloveniji prepustiti 1,5 ha oko Jorasove kuće". Planuo sam i rekao: "Ako to napravite, dignut ću vam Istru na noge. Nemojte od Jorasa radit novog Martina Krpana", prisjeća se Kajin za Jutarnji.

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

MEDICINSKA SESTRA/MEDICINSKI TEHNIČAR

Do: 12.08.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

RAVNATELJ/ICA

Do: 13.08.2020.

PAZIN, ISTARSKA ŽUPANIJA

VIŠI/A STRUČNI/A SURADNIK/ICA ZA FINANCIJE, PRORAČUN I RAČUNOVODSTVO

Do: 13.08.2020.

FUNTANA-FONTANE, ISTARSKA ŽUPANIJA

ASISTENT/ICA

Do: 14.08.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA