Žana iz pulskog akvarija: 'U redu je jesti ribu'

0
Žana Moslavac
Žana Moslavac

Žana Moslavac iz pulskog Aquariuma omiljena je među kolegama i posjetiteljima. Ova mlada edukatorica i bologinja rođena je u Osijeku 1993. godine te se s obitelji doselila u Pulu s nepunih godinu dana. "Tata je dobio ponudu za premještaj na svom radnom mjestu, što je bila idealna prilika za trajni dolazak na more. Obzirom da u Puli živim gotovo od rođenja, nije bilo teško razviti ljubav prema moru. U Aquariumu Pula radim od ljeta 2016. godine, a biologijom i zaštitom prirode aktivno se bavim još od 2011., kada sam upisala preddiplomski studij Znanost o moru", priča nam Žana.

* Što Vas je privuklo k biologiji?
- Otkad znam za sebe, volim prirodu i životinje. Roditelji su ludili kada bi im kući donosila svakojake ptice, mačke, pse, vjeverice, guštere i dr. Uvijek će mi u lijepom sjećanju ostati ribolov s tatom, koji me često vodio na more, a kasnije i na rijeke gdje smo uživali u prirodi i pričali o ribi. Ono što me najviše inspiriralo su brojni događaji s mojim dragim kolegama koje sam upoznala tijekom studiranja. Uvijek su bili voljni iz vedra neba očistiti plažu, boraviti u prirodi, uzimati uzorke za analizu te vikendima sjediti u laboratorijima koje smo imali na raspolaganju, istraživati, mozgati, debatirati...Svi su danas uspješni u svom poslu i jako sam im zahvalna što su me razumjeli i dodatno potaknuli moj interes za biologijom.

* Jedete li ribu? Ako da, kako se osjeća netko tko radi u akvariju, a jede ribu?
- Ribu jedem otprilike jednom tjedno. Malo sam izbirljiva oko pripreme i vrste ribe koju jedem, a isto tako ću se radije okrenuti ka drugim jelima i više u njima uživati, ipak imam slavonsku krv! Tijekom rada u akvariju zajedno sa svojim kolegama gledam da svaka životinja ima idealne uvjete u kojima se nalazi kako bi održali njihovo zdravlje i usrećili posjetitelje koje educiramo o zdravlju morskih ekosustava i održivoj konzumaciji ribe. Veliki broj stanovništva na meniju ima ribu i to je, po meni, u redu. Potrebno je znati da uvijek možemo provjeriti otkud riba dolazi, na koji način je ulovljena i je li konzumacija određene vrste održiva ili ne.

* Jeste li se kao dijete voljeli kupati u moru?
- Naravno da jesam! Još uvijek se s osmjehom prisjetim mojih prvih pokušaja plivanja i skokova na glavu. Bila sam dosta uporna što se ronjenja tiče, htjela sam vidjeti sve što se u moru skriva. Takva pozitivna iskustva su me navela da upišem tečaj autonomnog ronjenja. Svaki vikend, bilo ljeto ili zima, zaranjala bi sa društvom iz kluba na raznim lokacijama u pulskom akvatoriju. Zbog raznih obaveza, u zadnje dvije godine sam ronjenje malo zapostavila, no kada pronađem vremena, uvijek se toj aktivnosti rado vraćam.

* Je li, po Vašem mišljenju, zdravo jesti ribu ulovljenu na mjestu gdje se sidre barke?
- Smatram da su mnoga morska područja danas poprilično zasićena ljudskom aktivnošću. Bilo gdje čovjek zagazi, ostavlja svoj trag. Na mnogim dijelovima svijeta, voda je onečišćena – sve je veća prisutnost plastike, kemikalija i raznih otpadnih tvari. Riba se, na ovaj ili onaj način, time hrani i akumulira štetne tvari u vlastitom tkivu. Jednom kada čovjek pojede kontaminiranu ribu, ona postaje prijetnja za ljudsko zdravlje. Riba koja se zadržava na mjestima gdje je velika količina usidrenih motornih plovila najvjerojatnije je bila u doticaju sa štetnim tvarima. Stanje na bilo kojem morskom području je promjenjivo te je, nažalost, teško reći gdje se danas zdrava riba može pronaći.

* Prepoznaju li Vas ribe u akvariju u kojem radite? Dajete li im imena?
- Na samom početku svog radnog vremena posegnem za čišćenjem i hranjenjem morskih kornjača, konjića te vodenjaka. Ove životinje su moja briga prije nego krenem na obavljanje drugih zadataka, poput osmišljavanja edukativnog materijala za nove izložbe. Taj dio posla mi je veoma drag i sa životinjama o kojima brinem sam se povezala. Ne mogu sa sigurnošću reći prepoznaju li isključivo mene obzirom da nisam jedina koja brine o njima kroz dan, ali definitivno znaju kada im netko planira dati hranu jer izađu iz skrovišta, približavaju se površini vode i tamo strpljivo čekaju. Morske kornjače u Centru za oporavak imenuju nalaznici, a konjićima i vodenjacima volim davati imena. Doduše, ima ih previše tako da ih sigurno pobrkam!

* Neka zanimljiva anegdota iz Vaše prakse rada u akvariju?
- Obzirom da je izrada promo i edukativnog materijala moj glavni posao, često se susrećem i sa radom vezanim za grafički dizajn. Dosta vremena provodim s mojim dragim kolegicama u uredu i radim na raznim projektima. 2017. godine, kada smo radili novi flyer za akvarij, uspjela sam kompletno krivo napisati radno vrijeme i cjenik akvarija, dvije najbitnije informacije. Obzirom da smo u tiskari naručili jako veliki broj flyera, cijelo ljeto sam markerom križala krive informacije. Ako ste naletili na križane flyere, to sam bila ja! Ujedno imam problem sa uzimanjem mjera za edukativne postere, često zbrljam! Ali za to imam dobre kolege koji će mi rado pomoći, ali u procesu se i zafrkavati na moj račun.

* Što mislite o Greti Thunberg, a što o Donaldu Trumpu?
- Često ostajem suzdržana na ovakva pitanja. Ono što Greta zagovara po meni je veoma bitno. Smatram da mi mali ljudi nismo problem iako nam se to tako često servira. Industrija je najveći zagađivač i pokretač negativnih promjena po pitanju klime te bi svi to trebali osvjestiti i u tom smjeru djelovati. Ne bih komentirala kakva je Greta osoba, a pogotovo Donald Trump. Za tog čovjeka jednostavno nemam puno lijepih riječi.

* Imate li hobije i obitelj? Što radite u slobodno vrijeme?
- Od malena se volim kreativno izražavati. Mama još dan danas čuva veliki broj mojih prvih slika i crteža te se time i danas rado bavim. Zadnjih nekoliko godina sam otkrila i fotografiju kojom se bavim amaterski, isključivo za vlastito zadovoljstvo. Za opuštanje volim posvuda ići u šetnju sa mojim psom Chipsom ili s prijateljima odigrati koju društvenu igru. Moja obitelj nije velika, većina rodbine živi u Osijeku i nemam ih prilike posjetiti onoliko koliko bih zapravo htjela. Često se družim s mamom i sestrom za koje mogu reći da su predivne osobe. (Kristian Stepčić Reisman)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa