Ljubavna priča Borisa Miletića: Poljubac obilježio trijumf

0
Foto: Večernji list
Foto: Večernji list

Prvi par Istre u strastvenom poljupcu nakon izlaska s birališta, fotografija Borisa i Lare Miletić koju je naš Duško Marušić na pulskoj Verudi snimio prije nekoliko dana, onog nedjeljnog jutra kada smo odlučili da će vila Zagorje dobiti novog stanara, a Hrvatska novog predsjednika. Fotografija koja podsjeća na onu legendarnog Alfreda Eisenstaedta na kojoj bujni američki mornar ljubi medicinsku sestru u plesnom zanosu na newyorškom Times Squareu u kolovozu 1945. godine. Označila je ta Eisenstaedtova fotografija (objavljena na 27. stranici magazina Life) kraj Drugog svjetskog rata te postala jedna od najupečatljivijih 20. stoljeća i ušla u kolektivno pamćenje generacija. Fotka je to koja govori sve, piše Večernji.

A i ova Marušićeva fotografija Miletića zainteresirala je javnost, govori mnogo. Postavilo se i pitanje jesu li Miletići najzaljubljeniji par na domaćoj političkoj sceni? Proveli smo dan s njima... Bilo je i poljubaca.

– Upoznali smo se kad smo imali devet godina, ali moja Lara mene se ne sjeća iz tog doba – kaže gradonačelnik Pule, a supruga prvog čovjeka IDS-a kaže kroz smijeh: – Istina! Ja svog Borisa iz toga školskog doba zaista ne pamtim. Pulski gradonačelnik objašnjava: – Ja se nje itekako sjećam! Išli smo skupa u glazbenu školu. Lara je svirala klavir, ja harmoniku. Bila mi je simpatija već tada, kao mališanu, donosi Večernji.

Gospođa Miletić dodaje: – Mislila sam da je on to izmislio, no nedavno sam našla partituru s nekog koncerta koji smo svirali kao klinci s orkestrom i zaista – na popisu izvođača bili smo i Boris i ja. Tako da je u pravu. Tad smo se upoznali. Prisjećaju se kako ih je život spajao. – Lara je iz Rapca, u Pulu je dolazila u glazbenu školu. Viđali smo se i kasnije, oboje smo studirali ekonomiju u Puli. Znali smo se u godinama koje slijede susresti zbog posla, tek tu i tamo, no odnosi su bili službeni. Sve dok jednog dana, 31. listopada, nismo otišli na piće. I dogodila se ljubav – kaže gradonačelnik Pule.

Gospođa se smješka, sjeća se i ona tog prvog “dejta”. – Boris pamti sve datume... – hvali ga gospođa, a suprug dodaje:

– Inače 31. listopada, kad smo kod datuma, ujedno je i – Svjetski dan štednje. Gdje ste se prvi put poljubili? – Na rivi u Rapcu! Uz more. A vjenčali smo se na brodu. Na “Mariji”, koja je najstariji trabakul na Jadranu. Vjenčali smo se sedam dana nakon mog 30. rođendana. Ta mi je 30. godina bila velika prekretnica. Ušao sam u brak s Larom i postao prvi čovjek svoga grada – govori Boris, donosi Večernji.

Gospođa Miletić otkriva detalje: – Činilo se da će toga jutra, na dan vjenčanja, sve krenuti u krivom smjeru. Bilo je nevrijeme. Genovska ciklona. Bili smo u rodnoj kući mojih roditelja u Rapcu, kiša je pljuštala kao rijetko kad. I tad, u jednom času, pojavilo se sunce. Kiša je prestala, a mi se otisnuli na pučinu, u brak... Boje su nakon te kiše bile prekrasne, imamo prekrasne fotografije vjenčanja.

Dok supruga govori, Miletić pokazuje fotografiju – on u bež odijelu i s ružičastom kravatom.

Koliko je ljudi stalo na trabakul? Koliko ih je bilo na vjenčanju?

– Tek naši roditelji i kumovi. Deset. Poslije smo, nakon mjesec dana, napravili pravi pir. Je li se čula i harmonika na vjenčanju? – Harmonika? Naravno, pa nikamo ne idem bez nje. Melodia je doma, velika harmonika s 120 basova. A jedna mi je mini harmonika Hohner u gepeku non-stop – kaže Miletić.

Gradonačelnik vozi harmoniku u prtljažniku automobila?

– Uvijek! Nikad ne znam kada će mi harmonika zatrebati! Ako je društvo dobro, moram biti spreman. S harmonikom otvaram puno vrata, volim svirati, pogotovo kad je pravi štimung. I još je jedna harmonika doma, a jedna je kod mog tate Berta, za svaki slučaj, ako nisam svojim autom, da sam i tada spreman za svirku, javlja Večernji.

Foto: Duško Marušić/PIXSELL

 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa