Uspješan nastup Zbora Rubino u Budimpešti

0

Komorni zbor „Rubino“ iz Rovinja vratio se triumfalno sa još jednog međunarodnog takmičenja! Na 41. Međunarodnom zborskom festivalu „Chorus Inside“ u Budimpešti, održanog 14. i 15. prosinca u konkurenciji zborova iz šest zemalja, Komorni zbor „Rubino“ se natjecao u dvije kategorije: C-sakralna glazba i E-popularna glazba, i u obje ostvario sjajan uspjeh - zlatne diplome, a u kategoriji E-popularne glazbe i sveukupnu pobjedu. Zbor je osnovan još 1998. godine inicijativom grupe zaljubljenika u "a cappella" zborsko pjevanje. Tadašnju „Vokalnu skupinu Rubino“, organizacijski je poveo predani dugogodišnji i današnji ponovni predsjednik Bruno Kuharić a stručno, naša prva  dirigentica, prof. Sandra Petrović, koja je sa glazbenom edukacijom zboraša krenula od početka – od notnog opismenjavanja pa do pjevačkih tehnika impostacije glasa i pravilnog disanja.

Od osnutka do danas zbor je sakupio više od sto nastupa u zemlji i inostranstvu, od kojih smo posebno ponosni na nastupe na natjecanjima i na osvojenim nagradama: srebro u Pragu 2011., bronca u Bratislavi 2012., dva srebra u Krakowu 2013., prvo zlato u Rovinju 2014., dva srebra u Budimpešti 2015., ponovno zlato u Rovinju 2016., iste godine dva zlata u Rimu, zlato u Karlovcu 2017, te dva zlata u Budimpešti ove godine. Zbor je također izdao i tri CD-a : „Panis angelicus“, „Radujte se narodi“ i „Zvona….“.

Godine 2006. dugogodišnji predsjednik zbora "predaje predsjedničku palicu“ članici Natalini Mihalich Dobravac. Nakon prve dirigentice zborom je još dirigiralo četvero dirigenata i to Janoš Feher, Aleksandra Orbanić, Jelena Mileusnić i Tatjana Merkl.  

Za svoje uspjehe i pronošenje dobrog glasa svoga grada, zavičaja i zemlje u inozemstvu, Komorni  zbor „Rubino“ je  ove godine nagrađen Plaketom Grada Rovinja, a Tatjani Merkl, za njen zapaženi profesionalni rad na zborskoj glazbenoj sceni Pule, Istre, Hrvatske i šire, dodijeljena su visoka priznanja: od Županije istarske i Grada Pule 2016. godine nagrada Istriana za glazbeno područje kao najuspješnijoj istarskoj glazbenoj djelatnici, a iste godine od Hrvatske udruge zborovođa i prestižna počasna titula „Maestra mentor“ za izniman doprinos zborskom pjevanju u Hrvatskoj i svijetu. Sa pjesmom na usnama i osmjehom na licu, zahvalni svim društvenim subjektima, od Grada Rovinja, Turističke zajednice i pojedinih gospodarskih subjekata pa do vjerne rovinjske publike na do sada iskazanoj potpori „Rubinovci“ idu u nove izazove i po nove pobjede.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa