260 milijuna kuna

U Umagu izglasan rekordan proračun, evo na što će se utrošiti

0
Umag
Umag

Na sjednici Gradskog vijeća Umaga 9. prosinca prihvaćen je rekordni proračun u visini od gotovo 260 milijuna kuna. Za takav su prijedlog glasali vijećnici SDP-a, HNS-a, HDZ-a, SDS-a, HSU-a te nezavisni vijećnici, dok su vijećnici IDS-a ostali suzdržani. Od ukupno dvadesetak pristiglih amandmana prihvaćeno je njih 7. Riječ je o najvišem proračunu u povijesti Grada Umaga te, po glavi stanovnika, najviši proračun u Istri, a time i najučinkovitiji. Navedeno samo po sebi ne bi bilo toliko bitno da iza rekordnog proračuna ne stoje kapitalni projekti koji će odrediti sigurnu perspektivu i budućnost Umaga i njegovih stanovnika.

Ono što je najvrjednija značajka proračuna Grada Umaga za 2020. godinu jest da se u obrazovanje ulaže rekordnih 94 milijuna kuna. Visoko ulaganju u obrazovanje koje u Umagu traje već niz godina a ove je godine rekordno te će ubrzo uroditi plodom i rezultatima. "Konačni cilj nam je u Umagu stvoriti najbolje uvjete za odgoj i obrazovanje od vrtića pa do fakulteta. Na dobrom smo putu i sigurni smo da ćemo za koju godinu imati izgrađen cjeloviti  sustav.", poručili su iz ureda gradonačelnika Vilija Bassanesea.

U okviru navedenog valja naglasiti važnost projekta „Umag – grad djece 2010.-2020.“ koji obuhvaća izgradnju ili rekonstrukciju svih 17 zgrada umaških predškolskih i školskih ustanova te nad standardno osigurava umaškoj djeci najkvalitetnije uvjete, od vrtića do fakulteta, pritom pružajući svima jednake mogućnosti. Besplatni vrtići, mjera koju su implementirali u travnju 2017. godine, svakako je jedna od najsnažnijih aktivnosti u smjeru razvoja demografske politike, a činjenica da su bili prvi grad u Hrvatskoj koji je uveo ovu mjeru, Umažane čini posebno ponosnima.

"Nadalje, za bezbrižno i veselo djetinjstvo, u 10 smo godina izgradili ili rekonstruirali 37 dječjih igrališta, a u 2020. godini nastavljamo istim tempom. Točnije, nastavljamo s nedavno započetim projektom energetske obnove Osnovne škole Marije i Line, ukupne vrijednosti 21.840.078,16 HRK. Započet ćemo ubrzo i s izgradnjom potpuno novog područnog vrtića u naselju Murine, kapaciteta za gotovo 90-ak mališana, a time ćemo i u naseljima omogućiti istu kvalitetu boravka i odgoja djece. U istom naselju započinjemo s projektom izgradnje nove područne škole, a što je samo dio velike palete pogodnosti i kvalitete za školarce koja polazi od novih ili rekonstruiranih škola, besplatnih udžbenika i prijevoza, jedno smjenske nastave za sve učenike, uz sufinanciranje produženog boravka i radnih bilježnica te sufinanciranje nastavnika i osiguravanje stanovanja za potrebite kadrove. U godini koja je pred nama započinjemo i s najznačajnijom investicijom u obrazovanju, a to je izgradnja naše srednje škole, a za koju krajem mjeseca polažemo kamen temeljac. Dakle, u 2020. godini Grad Umag će istovremeno raditi na rekonstrukciji ili izgradnji 5 škola ili vrtića, što je zaista rijetkost i što nas čini iznimno ponosnima. Obrazovanje, socijalna i demografska politika su naše odrednice – jer jedino tako možemo osigurati održivi razvoj zajednice", poručili su iz ureda gradonačelnika.

Kako to izgleda u brojkama: UMAG-GRAD DJECE 2010.-2020.

1.  Početak izgradnje Srednje škole                            80-100 milijuna HRK, 2020.-2022.
2.  Početak izgradnje dječjeg vrtića u Murinama        10 milijuna HRK, 2020.-2021.
3.  Energetska obnova OŠ Marije i Line                     22 milijuna HRK, 2019.-2020.
4.  Dovršetak izgradnje Centralnog vrtića                  2 milijuna HRK, 2020.
5.  Početak izgradnje škole u Murinama                    10 milijuna HRK, 2020.-2021.

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

RECEPCIONAR/KA

Do: 27.09.2020.

PULA-POLA, ISTARSKA ŽUPANIJA

FIZIOTERAPEUT/KINJA

Do: 28.09.2020.

PULA-POLA, ISTARSKA ŽUPANIJA

BRAVAR/ICA

Do: 28.09.2020.

ZAJCI, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR/ICA U PIZZERIJI

Do: 30.09.2020.

KAROJBA, ISTARSKA ŽUPANIJA