Uspješan nastup barbanskih folkloraša

0

 U Ivanić-Gradu je 16. studenog održana 18. Smotra muških pjevačkih skupina Hrvatske na kojoj su kao jedini predstavnici iz Istre nastupili i članovi KUD-a „Barban“. Značajno je naglasiti kako su barbanski pjevači sudjelovali i na prvoj smotri održanoj 2002. godine. Smotra je u međuvremenu postala tradicionalna i veoma značajna u očuvanju tradicijskih načina pjevanja od kojih su neki zaštićeni na UNESCO-voj listi kao nematerijalna baština čovječanstva.

Grupa od šest pjevača i svirača iz KUD-a Barban se predstavila s pjesmama "Oj, Barbanko" i "Pokraj mi kraja puta". Izveli su i taranku "Od stare hiže striha pada" koju su odpjevali: Josip Trošt, Vladimir Kožljan, Tedi Trošt i Marčelo Broskvar, dok su na malu i veliku roženicu svirali Željko i Mihael Glavaš.

Na ovogodišnjoj smotri je nastupilo 10 pjevačkih skupina iz raznih djelova Hrvatske: KUD „Kupljenovo“, Kupljenovo, KUD „Berda“, Brestovac, KUD „Sidraga“, Tinj, KUD  „Barban“, Barban, KUD „Nova zora“, Donja Lomnica, MPS „Faši“ KUD „Perkovčani“, Novi Perkovci, MPS KUD „Cetingradska tamburica“, Cetingrad, MPS „Rakijaši“ KUD-a „Krešimir Šimić“, Podcrkavlje, MPS HKUD-a „Široka kula“, Široka kula i MPS KUD-a „Metković“, Metković.

Sve grupe su pokazale očuvanu kulturnu baštinu svoga kraja u raznim oblicima pjevanja. Smotru je organizirao KUD "Ogranak Seljačka sloga" Posavski bregi i Pučko otvoreno učilište Ivanić-Grad te je bila dobro medijski popraćena. Pokrovitelji Smotre bili su: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Ivanić-Grad, TZ Ivanić-Grada i Zagrebačka županija. Stručni odbor smotre su bila dva vrsna stručnjaka na području etnologije, folkloristike i muzikologije Ivan Ivo Ivančan i Joško Ćaleta.

Ovaj veoma uspješan nastup muške pjevačke skupine članova KUD-a „Barban“ dobar je uvod  u manifestaciju 12. „Kantajmo i svirimo po staroj užanci“. Susret je to pjevača i svirača na istarskim narodnim instrumentima u organizaciji  KUD-a „Barban“. Održati će se u petak, 22.11.2019. u Sportskoj dvorani O.Š. „Jure Filipovića“ u Barbanu s početkom u 18 sati. Očekuje se nastup brojnih istarskih pjevača i svirača te dobra posjećenost publike na ovom susretu koji promiče nasljeđenu kulturnu baštinu i s vremenom postaje tradicionalan.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa