Dobrodošli u Valturu

Život u zatvoru bez rešetki i policajaca

0

U Kaznionici Valtura, poznatoj jer su ondje bili i političari poput Radimira Čačića i Nevena Jurice, kaznu služe uglavnom oni osuđeni zbog prometnih prekršaja. Dane krate radom na zemlji ili u stočarstvu, u kamenolomu ili radionicama za održavanje vozila, jer ova kaznionica ima čak i stanicu za tehnički pregled. 

Bez bodljikavih žica. I bez rešetki. Tako izgleda unutrašnjost Valture, donosi RTL Televizija.

"To je ta razlika od ostalih zatvora, nema ključa, nema pravosudnih policajaca. Ovdje nema nikakvog ključa. Red je da se u tuđu sobu ne ulazi, ali svaka soba je nama službenim osobama dostupna. Osim garderobnih ormara, svaka soba ima televiziju. Sve su sobe iste površine. 4 kvadrata i 10 kubičnih metara zraka po pojedincu", govori Ingrid Popovski Cukon, pomoćnica upravitelja kaznionice u Valturi.

Kuhinja i zatvorski kafić

Svatko ima mogućnost kad poželi, sam sebi nešto skuhati. "Kuhinja je opremljena, mislim solidno. Imaju stroj za pranje rublja, tako da si oni mogu sami oprati robu, iako mi kao kaznionica peremo posteljinu i radna odijela, sve ono što treba oprati", dodaje Popovski Cukon.
 
Na raspolaganju imaju čak i zatvorski kafić. "S novcem ne raspolažu. Novac imaju na karticama. Karticama plaćaju kavu. To je više prostor za druženje", nastavlja pomoćnica upravitelja.

S obzirom da se u Valturi uglavnom nalaze zatvorenici osuđeni zbog prometnih prekršaja, u jednoj prostoriji postoji simulator na kojemu mogu proći neke prometne situacije.

Na uvjete u sobama se malo tko žali. Zatvorenike više smetaju neke druge stvari. "Uglavnom se žale možda na uvjete rada, možda na plaću, zašto nije viša... Tipično ljudski. Hrana im je dobra, pogotovo kad dođu iz Remetinca. Nije da govorimo nešto protiv Remetinca, ali ovdje se ljudi najedu", otkriva Ingrid Popovski Cukon.

Kamenolom najdohodovnija djelatnost kaznionice

A kamenolom je najdohodovnija djelatnost kaznionice, jer Valtura svake godine proizvede 30 do 40 tisuća metara kubičnih kamenih frakcija. "Rade zatvorenici kao i na svim ostalim djelatnostima, uvijek uz službenu osobu, strukovnog učitelja koji nadzire njihov rad, usmjerava ih i obučava i sve ono što treba u smislu izdržavanja kazne zatvora", govori Popovski Cukon.

Najveći broj zatvorenika radi na stočnoj farmi, gdje su i najzahtjevniji uvjeti rada. "Trenutno imamo nešto više od 300 goveda i nešto više od 110 krava na mužnji. Godišnja proizvodnja nam je negdje između 800 i 900 tisuća litara mlijeka i cijelu proizvodnju plasiramo na tržište", otkriva Josip Trošt, upravitelj kaznionice u Valturi.

Uz Valturu, ovime se osigurava hrana za zatvor u Rijeci i Puli. Sav višak ide prema Remetincu i ostalima. Trošt kaže kako se kod njih jede po principu 's polja na stol' i sve su njihovi proizvodi od mesa do povrća. "Mi proizvodimo meso, juneće i svinjsko, proizvodimo povrće, ako ćemo detaljnije tu se nalazi - krumpir, kupus, salata, rajčica, paprika, sve ono što se u biljnoj proizvodnji u vrtu može proizvesti za potrebe zatvorenika", priča upravitelj.

Prije četiri godine otvoren je i sustav navodnjavanja čime se opskrbljuje 400 hektara zemlje gdje se proizvodi krmivo za stočnu hranu, ali i pivarski ječam.

Stanica za tehnički pregled

Na golemoj površini Valture nalazi se čak i stanica za tehnički pregled. "Zatvorenici rade na pomoćnim poslovima, dakle imamo potrebe čišćenja, nekih mjerenja kad se radi o atestu prikolica lakih gdje zatvorenik može pomoći", nastavlja upravitelj.

Oni koji ne mogu raditi fizičke poslove, stariji ili zdravstveno slabiji - rade u biblioteci. Iako Valtura nema pravosudne policije, pravila su jasna, a zatvorenici ih se drže, jer u suprotnom, svjesni su i sami, prijeti im druga kaznionica - zatvorenog tipa, donosi RTL televizija.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa