gradnja i prostorno uređenje

Demetlika traži povlačenje zakona: 'Vlada opet ne sluša struku'

0
Tulio Demetlika
Tulio Demetlika

U objedinjenoj saborskoj raspravi o Konačnom prijedlogu zakona o poslovima i djelatnostima prostornog uređenja i gradnje i Konačnog prijedloga zakona o komori arhitekata i Komori inženjera u graditeljstvu i prostornom uređenju, sudjelovao je saborski zastupnik IDS-a Tulio Demetlika. Istaknuo je kako su oba prijedloga zakona u prvom čitanju, ali i sada u Konačnim prijedlozima podigli puno prašine i uzburkali javnost, ali i stručnu javnost te dodao kako je loše što je ponovno izostala zdrava komunikacija, dijalog i savjetovanje resornog ministarstva sa strukom.

Kazao je kako su se zakonskim izmjenama prije 4 godine inženjeri gradilišta statusno izjednačili s projektantima i nadzornim inženjerima, no kako se usprkos činjenici što se to pokazalo kao dobro rješenje u praksi, novim predloženim izmjenama deregulira njihova profesija.

Naveo je kako predložene izmjene zakona, inženjere gradilišta pretvaraju zapravo u zaposlenike izvođača čiji rad nadziru poslodavac i nadzorni inženjer, čime gube pristup stručnom i pravnom savjetovanju, zaštiti Komore, osiguranju od profesionalne odgovornosti i pristup hrvatskih normama, što znači da ih se stavlja u podređeni položaj koji trenutno imaju kao ovlašteni inženjeri i članovi Komore.

- Predlagatelj kao jedan od ciljeva predloženih izmjena ističe administrativno rasterećenje u obavljanju poslova u graditeljstvu, na način da se obavezno članstvo zamijeni neobaveznim upisom u imenik Komore, a to sigurno ne može biti pravi razlog ovakvog zakonskog rješenja, koje je očito doneseno bez promišljanja o pravnim posljedicama koje nastupaju takvim zahvatom u području koje pripada sigurnosnom sektoru, napomenuo je Demetlika.

- Imamo izmjene protiv kojih su se udružile sve 4 Komore (arhitekata, inženjera građevinarstva, strojarstva, elektrotehnike), provedena je i anketa u kojoj se 79% ovlaštenih inženjera jasno izjasnilo protiv predloženih promjena zakona, nezadovoljstvo su inženjeri izrazili brojnim pojedinačnim pismima, potpisana je peticija, ovakvom rješenju protive se i investitori, podršku Komori dali su i Hrvatska udruga poslodavaca i Sindikat graditeljstva te čak 19 tvrtki izvođača radova, ali to sve nije dovoljno i resorno Ministarstvo i dalje ustraje na ovim izmjenama koje objektivno nisu dobro rješenje, napomenuo je Demetlika.

Istaknuo je kako s obzirom na to da argumentirana upozorenja koja dolaze od strane struke ukazuju da se radi o nekvalitetnim zakonskim rješenjima koji predstavljaju veliki korak unatrag za samu struku i dugoročne rizike za sigurnost i zdravlje ljudi, IDS ne može podržati ovakva zakonska rješenja. Upitao je kojim interesnim skupinama ovakvim zakonskim rješenjima  pogoduje Ministarstvo graditeljstva. Na kraju izlaganja, Demetlika je predložio da navedeni zakoni povuku iz procedure dok se ne postigne usuglašeno rješenje Ministarstva i stručne javnosti.

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

SOBAR/ICA

Do: 29.02.2020.

BANJOLE, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR / KONOBARICA

Do: 15.04.2020.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

RADNIK / ICA NA ROŠTILJU

Do: 15.04.2020.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

ŠANKER/ICA

Do: 15.04.2020.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA