Rektorica: 'Važne odluke za nas donose se u Bruxellesu'

0

„U EU imamo trijalog Parlamenta, Vijeća i Komisije, doma nam je potreban  trijalog politike, privatnog sektora i čitave znanstvene zajednice. Upravo na tome radim, upravo iz tog razloga smo formalizirali suradnju sa Sveučilištem u Rijeci.“, istaknuo je 29. listopada zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Valter Flego prilikom potpisivanja Sporazuma o suradnji sa Sveučilištem u Rijeci s rektoricom Sveučilišta prof. dr. sc. Snježanom Prijić-Samaržijom.

- Iskustvo riječke akademske zajednice uvelike će definirati moje stavove oko važnih programa kao što je Horizon, europski program za inovacije i istraživanja. Moramo učiti na svojim greškama. Ne smije nam se ponoviti pogreška da povučemo manje sredstava nego što u ovakve programe uplaćujemo, kazao je Flego osvrnuvši se potom na program Digitalna Europa.

- Digital Europe je program kojim ću se kao izvjestitelj baviti narednih godina i koji nam može jako puno dobroga donijeti. Puno je kockica tog mozaika od kojih Hrvatska može imati značajne koristi i benefite. Želim da na samom početku primjene ovog programa 2021. Hrvatska bude spremna, i zato aktivno obilazim institucije i tijela te sveučilišta, kako bismo zajednički okrupnjavali potencijal kojim raspolažemo. To je velika prilika za Hrvatsku, kao i za čitavu EU da napravi iskorak i bude apsolutni lider u tzv. četvrtoj industrijskoj revoluciji i našoj digitalnoj sadašnjosti, zaključio je Flego.

U ime Sveučilišta u Rijeci rektorica Prijić-Samaržija istaknula je da „trebamo biti svjesni da se važne odluke za nas donose upravo u Bruxellesu“.

- Pokušavajući uspostaviti komunikaciju sa zastupnicama, kod Flega smo odmah naišli na širom otvorena vrata. Inicijativa je bila obostrana, a Flego se maksimalno angažirao kako bi započeo konkretnu suradnju s akademskim zajednicama. Od danas i službeno zajednički promičemo europske vrijednosti i europski identitet, zaključila je Prijić-Samaržija.

Prof. dr. sc. Saša Zelenika s Tehničkog fakulteta u Rijeci, ujedno i pomoćnik rektorice za međunarodnu suradnju i strateška partnerstva kazao je da se „u Bruxellesu donosi i do 70 posto legislative koja utječe na naše živote. Jako se puno aktivnosti zbiva unutar odbora, a odbori kojih je Flego član ključni su za naše sveučilište“, dodao je Zelenika.

Potpisivanje sporazuma odvilo se na Pravnom fakultetu u Rijeci jer je, prema riječima rektorice, to mjesto gdje se otvaraju najvažnija pitanja u domeni europskog prava. Flego je budućim pravnicima održao i kratko predavanje o svom radu unutar parlamentarnih odbora, procedurama donošenja zakona te praksi lobiranju unutar Parlamenta. Studente je dodatno zanimao sam proces digitalizacije te postojanje plana ograničavanja prikupljanja podataka i GDPR zaštita podataka, kao i ulazak Hrvatske u Schengen te Brexit.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa