Istarski sin Robert Ferlin: Evo koja ga greška užasava!

0

Istarski sin Robert Ferlin. Riječki radijski novinar i urednik. Djetinjstvo provodi u Istri, u Puli gdje se školuje do odlaska na fakultet. Roditelji su mu porijeklom iz Štokovci, južna Istra „poli Barban“. Rođen je 1966 godine. Diplomirao na Pedagoškom fakultetu u Rijeci. Od 1990. vanjski suradnik HRT-a Radio Rijeka, od 1991. zaposlen kao lektor. Jedno jutro se popeo na dizalicu brodogradilišta 3. Maj, izvještavao što vidi i skrenuo pažnju na sebe. Od 1992. je novinar i urednik te radijski voditelj, sa kolegama je realizirao zabavne emisije „Điđi miđi“ i „A gdje si ti“ te legendarnu emisiju „Tužibaba“, koju još i danas vodi.

1993. godine ga Andrej Baša poziva da vodi obnovljeni Festival Melodije Istre i Kvarnera, gdje se nije znalo tko je veća zvijezda on ili pjevači koji tamo nastupaju. Dobio je priliku i u HTV studiju Rijeka voditi Županijsku panoramu ali njegov imiđ buntovnika, vagabunda, redikula se nije baš uklapao u konzervativnu koncepciju nastupa u takvim emsijama pa ga nisu dugo zadržali. Njegova popularnost devedesetih ga je dovela na gotovo se maturalne zabave ondašnjih generacija. Svaki važniji događaj, javni event, maškare bilo je „niš bez Ferlina“. Od Umaga do Raba, od Delnica do Lošinja.

Bio voditelj i niza drugih HTV-ovih emisija Boje turizma, Dan za danom, Studio 10, Afrovizija, Olimp, Evergreen, Malo misto, Razglednice iz Hrvatske, Dora, Porin. Od 2013. do 2016. bio je jedan od voditelja emisije Dobro jutro, Hrvatska. Dobitnik je Zlatnog studija 2019. u kategoriji Radijski glas godine. Priznanje je osvojio zahvaljujući vjernoj publici koja je sudjelovala u toj medijskoj nagradi u organizaciji Jutarnjeg lista. O zaštitnom znaku Radija Rijeke uz razne strukovne nominacije često piše: „Legendarni radijski voditelj“. Dokazao se i kao sportski reporter s nogometnih terena. Zaštitni je znak Radio Rijeke, bez dlake na jeziku.

Jedno je sigurno, on u eteru vodi nekakve svoje bitke. Ferlinu je glas slušatelja i „utočište“ u Tužibabi, veselje i prilika da pošalje poruku najčešće onima koji bi trebali čuvati i voditi brigu o malom čovjeku. Njegov humor mu je nekada stvarao probleme. Bilo je tu suspenzija, neplaćenih radnih dana i sati, javnih ali i tajnih kritika, prisilnih godišnjih odmora, pokušaja obuzdavanja tog istarskog sina. Svojim slušateljima nikada nije podilazio. Neovisnost u radu i improvizacija mu je stvarala „probleme“ početkom devedesetih, pogotovo u komunikaciji sa Zagrebom iz „crvene“ Rijeke i „zelene“ Istre koja ga je jako slušala sa dva jako.

Robert ime se ponekad skraćuju sa „Robi“, a južna Istra koji put Ferlin onako u žargonu zna reć „Frlin“. Da ne biste to pokušavali! To ga užasava. Evo, njegovim neprijateljima dajemo malo municije, ali Vas podsjećamo pripremite se na prekomjerno granatiranje jer ako Vas čuje Robert Ferlin, gotovi ste! A privilegirani slušatelji Radio Rijeke i danas uživaju „u istarskom sinu, Robertu Ferlinu“, piše Robert Marušić za Istragram
 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa