Širit će istragu: Medicinar je lažirao nalaze za osiguranja?

0
Bolnica u Puli
Bolnica u Puli

Zbog krivotvorenja isprave, prijevara te računalnoga krivotvorenja, iza rešetaka pulskog zatvora završio je medicinski tehničar (46) Opće bolnice Pula. Dosadašnjom istragom utvrdili su da je sačinio ukupno 205 komada nevjerodostojnih liječničkih nalaza, no kako doznaje 24sata, taj broj mogao bi dosegnuti i 2000 nalaza, piše 24sata iz kojeg u nastavku prenosimo dio teksta.

- Policijski službenici nastavljaju provoditi kriminalističko istraživanje – kažu u istarskoj policiji. Sutkinja istrage Županijskog suda u Puli osumnjičenome medicinaru odredila je jednomjesečni istražni zatvor. Terete ga da je svojom i drugim lozinkama ulazio u bolnički informacijski sustav, u kojem je brisao ili mijenjao dijelove liječničkih nalaza, javlja 24sata. Takve lažirane specijalističke liječničke nalaze sudionici prometnih nesreća prilagali su odštetnim zahtjevima upućenim prema osiguravajućim društvima kao dokaz tjelesnog oštećenja radi potražnje novčane odštete za nematerijalnu štetu. Osiguravajuća društva su temeljem opisane “muljaže” dosad isplatila iznos malo veći od 644.000 kuna. Osiguravajuće kuće provjeravaju sve sumnjive slučajeve. Zasad jedini osumnjičenik u istrazi se, doznaje 24sata, aktivno brani. Poriče da bi samostalno izrađivao liječničke nalaze, ali ne i da je neke nalaze uz nalog nadređenih brisao i mijenjao.

Omogućavao je ljudima, kaže, da nakon prometnih nesreća brže prođu liječničke preglede. Nalaze je potom predavao izvjesnom N. A., bivšem zaposleniku jedne osiguravajuće kuće u Puli. Taj N. A. bi mu, tvrdi medicinski tehničar, nakon predavanja prikupljenih nalaza pacijenata davao čokolade, manje novčane iznose od 100 do 500 kuna da počasti kolege. Jednom je za uslugu, ustvrdio je, dobio neko posuđe, čak i skuter od pacijenta, koji je vratio. Tijekom istrage medicinski tehničar je spomenuo kako je N. A. često u pulskoj bolnici te da svakog četvrtka dolazi kod poznatog pulskog doktora. Upravo se ime tog liječnika nalazi na većini lažiranih liječničkih nalaza. Od kolega uhićenog doznajemo da on pristupom bolničkom informacijskom sustavu sa svojom lozinkom nije imao mogućnosti raditi promjene u postojećim nalazima pacijenata, donosi 24sata.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa