'Novi album najmističniji i najmračniji': Tamara slutila očev odlazak?

0
Tamara s ocem Ivanom u Labinu na otvorenju njegove izložbe (foto: Instagram)
Tamara s ocem Ivanom u Labinu na otvorenju njegove izložbe (foto: Instagram)

O tome koliko je Tamara Obrovac unikatna autorica i pjevačica na hrvatskoj jazz i ne samo jazz sceni više ne treba ni trošiti riječi, ali neka pojašnjenja, bolje rečeno osobni dojmovi glazbenog kritičara koji, stjecajem okolnosti, nije tijekom minulih dvadesetak godina dovoljno pisao o njoj, nisu na odmet, piše Jutarnji.

Neki od vas znaju da je koncem svibnja umro Tamarin otac, istaknuti istarski slikar Ivan Obrovac. Nepuna četiri mjeseca ranije njih su dvoje u Laubi zajedno otvorili izložbu Ivana Obrovca “Pantoskopija” glazbeno-vizualnim performansom “Obrovac na kvadrat”. Je li time i formalno potvrđena veza između Tamarine glazbe i slika njezinog oca? Moguće, jer Tamara je prigodom otvorenja izložbe u Laubi rekla i ovo: “Volim tatine radove jer imaju kompleksnost, dubinu perspektive bez upotrebe klasičnih vizualnih sredstava kojima se to postiže. Kad ih gledam, svaki put u njima nađem nešto novo. Neki drugi svijet koji prodire, pa čak i paralele sa svojim načinom razmišljanja u odnosu na to kako on misli slikarski, iako je razlika između onoga što radimo velika, s obzirom na to da se glazba trenutačno i stvara i doživljava. Kad razgovaramo o omotima mojih albuma na kojima se redovito nalaze detalji njegovih slika, pronalazimo zajedničke točke u procesu stvaranja. Pravilo je da se oko svega dogovorimo, ali večeras ja sviram kako on slika”, piše Jutarnji.

Novi album “TransAdriaticum” se, likovnim rječnikom rečeno, doima najzagasitijim Tamarinim albumom. Donekle i najmističnijim i najmračnijim, najoporijim i najtežim u njezinom opusu. Nažalost, Ivan Obrovac nije dočekao izlazak novog, ukupno trinaestog albuma njegove kćeri, no možda se i zbog toga, post festum, još snažnijom doima povezanost Tamarine glazbe sa slikama njenog oca. Kronološki, “TransAdriaticum” snimljen je prije smrti Tamarinog oca, ali zbog toga što je objavljen nekoliko mjeseci nakon odlaska Ivana Obrovca na neki način ima i auru kćerinog rekvijema za preminulog oca. Što ako je Tamara, kako to ponekad biva s očevima i kćerima, slutila tijekom snimanja da otac neće još dugo biti na ovome svijetu? Ne možemo znati, a za novinski članak ne čini mi se primjerenim postaviti joj to pitanje, jer po mom sudu previše zadire u njezinu intimu, piše Jutarnji.

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

ELEKTRIČAR/KA

Do: 30.09.2020.

PLOMIN, ISTARSKA ŽUPANIJA

MEDICINSKA SESTRA/MEDICINSKI TEHNIČAR

Do: 30.09.2020.

PULA-POLA, ISTARSKA ŽUPANIJA

OSOBNI/A ASISTENT/ICA

Do: 30.09.2020.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

MONTER/KA SUHE GRADNJE (KNAUF)

Do: 30.09.2020.

PULA-POLA, ISTARSKA ŽUPANIJA