komentar

Flego uspio u nemogućoj misiji okupljanja svih hrvatskih zastupnika

0
Valter Flego sa suradnicima u svom briselskom uredu (foto: Nenad Čakić)
Valter Flego sa suradnicima u svom briselskom uredu (foto: Nenad Čakić)

Ispunjavanje tehničkih uvjeta za ulazak Hrvatske u Schengen vrlo je kompleksan i zahtjevan proces koji zahtjeva koordinirani rad brojnih služba i institucija. Poznata je također percepcija rada naših institucija i upravo iz tog razloga potrebno je istaknuti rijetke primjere gdje je sustav profunkcionirao.

Još je rijeđe gledati naše političare koji se ne svađaju već rade zajednički. Upravo iz tog razloga važno je istaknuti Valtera Flega (IDS) koji je 21. listopada po prvi puta od kako smo članica EU, uspio postići konsenzus svih zastupnika u EP. Na njegovu inicijativu svih 11 zastupnika u Europskom parlamentu pokazalo je zajedništvo u obrani interesa RH, ali i vjerodostojnosti institucija EU-a.

Držim da nas takve stvari ne bi trebale toliko ugodno iznenaditi, da bi svi zastupnici u svakom trenutku trebali zajednički koordinirano raditi u interesu Hrvatske, ali očito to do ovog slučaja nije bila praksa.

Flegova inicijativa ujedinila HDZ i SDP

Zanimljivo je da je Flegova inicijativa ujedinila HDZ i SDP, a posebno je interesantno da su ju podržali Sinčić i Kolakušić koji do sada nisu imali lijepih riječi za procese daljnje integracije Hrvatske u europski prostor.

U ovom slučaju Istrijan i IDS-ovac je barem na jedan trenutak pomirio lijeve i desne, populiste i konzervativce. Možda je upravo u tome i ključ. Možda da je inicijativa krenula od neke druge stranke ili pojedinca ne bi pomirila interese i zahtjeve svih zastupnika? Možda je upravo politika koja se vodi iz Istre, najprihvatljivija svima? Možda je to politika koja ima najveći potencijal okupljanja i stvaranja zajedništva?

Vrijeme će pokazati svoje. Nama promatračima ostaje samo da se nadamo da ovo nije bio izdvojeni slučaj. Da će biti sve češći primjeri u kojima zastupnici u EP zajedno zastupaju naše interese. Da će možda jednog dana i u Saboru biti postignut konsenzus oko važnih tema, kao što je npr. reforma obrazovanja ili mirovinskog sustava. (Eleonora Vlačić

 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa