daus o izvješću o radu vlade

'Većina državnog zemljišta trebala bi biti vlasništvo općina i gradova'

0
Emil Daus
Emil Daus

„Ni nakon tri godine ove Vlade ne vidimo dovoljno strateškog promišljanja i dovoljno odlučnosti. Još uvijek nije uspostavljen sustav u kojem se zna što tko mora raditi i na koji način, u kojem svaki pojedinac ima slobodu, ali i odgovornost za svoje postupke“, ocjena je saborskog zastupnika IDS-a Emila Dausa nakon što je 16. listopada podneseno godišnje Izvješće o radu Vlade. Naveo je kako u Hrvatskoj ne postoji kvalitetan sustav, a to se najjasnije vidi u području provođenja reformi, u području poljoprivrede,  IT sektora, gospodarenja otpadom, decentralizacije, pa i turizmu.

Napomenuo je kako se od reformi očekivalo mnogo više i to više hrabrosti, odlučnosti i više vizije. Istaknuo je kako reforma zapravo podrazumijeva potpune promjene sustava, potpuni zaokret u razmišljanjima, kao i osiguranje osnovnih preduvjeta za njenu primjenu, a u našem slučaju je sustav promijenjen samo djelomično, zaokreti u razmišljanjima  su samo na bazi individua, osnovni preduvjeti nisu osigurani.

- Nedostaje pogled 10 – 20 godina unaprijed, u kojem smjeru idemo, koje su nam industrije nosioci gospodarstva slijedećih 20-30 godina, koje brojke moramo dostići, zapitao se Daus te dao odgovor da su to one koje će razvijati paralelno sa sustavom znanosti i obrazovanja, one koje će uzrokovati strateški planirane investicije one koje će nas dići na viši nivo.

Kazao je kako države koje sebe vole i poštuju planiraju i štite svoju poljoprivrednu proizvodnju, to rade i po pitanju očuvanja tradicionalnih industrija, poput brodogradnje, dok mi imamo prilike čitati kako Hrvatska ima najveći pad industrijske proizvodnje u Europskoj uniji. Naglasio je kako ovako mala zemlja mora tražiti svoju priliku u modernim industrijama, poput IT sektora, ali to mora biti rezultat strateškog planiranja, a ne rezultat entuzijazma pojedinih poduzetnika te inicijativa pojedinih općina i gradova. Osvrnuo je i na gorući problem gospodarenja otpadom u Istarskoj županiji te iskazao očekivanje da uz Istarsku županiju i  država preuzme svoj dio problema i odgovornosti.

U svom govoru dotaknuo se i pitanja decentralizacije te istaknuo da se o tom pojmu puno priča pred izbore, a nitko nema dovoljno snage provesti je u potpunosti. - Nepotpunom decentralizacijom usporavamo najjače, najsnažnije da još brže pokreću procese i pokažu put onim sporijima, tromijima jer, ovi drugi nažalost ne mogu vući, ponekad opravdano, ponekad ne, ali ne mogu i zato je potrebno potpuno decentralizirati zemlju, istaknuo je saborski zastupnik IDS-a.

Napomenuo je kako je mnogima suviše apstraktno shvatiti da bi većina zemljišta koja su danas u vlasništvu države trebala zapravo biti u vlasništvo općina i gradova, kao i to da je razvoj čitave zemlje moguć jedino ako većina poreznih prihoda ostaje tamo gdje su stvoreni i gdje će se ponovno ulagati te predložio da država obustavi sve sporove koje ima s gradovima i općinama, odnosno povuče tužbe te zemljišta koja su predmet spora vrati gradovima i općinama.

- Tada će se polako početi buditi nada kako ipak postoji šansa da netko shvaća zašto su najrazvijenije europske države decentralizirane i zašto im koncentracija moći nije samo u jednoj točki te dodao kako će to biti jedan mali korak prema decentralizaciji, ali veliki korak za Hrvatsku.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa