Veliki dan za Medulin

Svečano otvorene nova dvorana i obnovljena škola

0
Fabrizio Radin, Blaženka Divjak i Goran Buić
Fabrizio Radin, Blaženka Divjak i Goran Buić

U Medulinu je 14. listopada održano svečano otvaranje novoizgrađenog dijela škole i nove školske sportske dvorane Osnovne škole dr. “Mate Demarina“. Investicija vrijedna preko 42 mil. kuna predstavlja najveći projekt Općine Medulin od njenog osnutka.

Svečanom otvorenju ovog predivnog zdanja škole i školske sportske dvorane uz načelnika Gorana Buića koji je ujedno i predstavnik investitora Općine Medulin nadzočili su: ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, izaslanik ministra Štromara Alen Leverić, zamjenik župana koji obnaša dužnost župana Istarske županije Fabrizio Radin, predsjednik Općinskog vijeća Marko Zlatić, zamjenik načelnika Damir Demarin, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Istarske županije Patricia Percan, ravnateljica škole Emanuela Pinzan Chiavalon, direktor Turističke zajednice Općine Medulin Enco Crnobori, vijećnici Općinskog vijeća Općine Medulin, župnik župe Medulin Hrvoje Okadar te ostali uvaženi gosti i naravno učitelji i učenici Osnovne škole dr. Mate Demarina iz Medulina koji su najviše iščekivali ovaj dan.

Učenici škole vrijedno su pripremili bogat program te je svečanost otvorena izvođenjem himne Republike Hrvatske i svečane pjesme Istarske županije koju je izveo školski zbor. Učenici su program upriličili i brojnim folklornim, glazbenim izvedbama, te recitacijama pomoću kojih su prikazali kako Medulin njeguje domaću besidu, tradicijske plesove i pjesme.

Načelnik Općine Medulin u svom pozdravnom govoru nije krio oduševljenje i sreću završetkom ovog iznimno vrijednog projekta, namijenjenog našim najmlađima na kojima kako je načelnik istaknuo „svijet ostaje“. Zahvalio se svim prisutnim gostima na podršci, ministrici Blaženki Divjak na dolasku, projektantima, izvođačima, voditelju projekta, svojim suradnicima i pročelnicima na izvrsno odrađenom poslu u rekordnom roku. Tajnik Uprave tvrtke izvođača Radnik d.d. Darko Jambreković u svom se govoru kratko osvrnuo na provedbu i izvođenje ovog projekta, a kao znak zahvale uručio je ravnateljici škole sliku.

Zamjenik župana koji obnaša dužnost župana Istarske županije Fabrizio Radin uputio je pohvale Općini Medulin koja je samostalnom investicijom vrijednom više od 42 mil. kuna uložila u nadogradnju škole i školske sportske dvorane, a istaknuo je kako je Istarska županija svojom pomoći u izradi projektne dokumentacije i manjom opremom skromno sudjelovala u ovom projektu, istaknuvši kako je pomoć nemjerljiva s ulaganjem u koje se Općina Medulin upustila. Pohvale i čestitke uputila je i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak koja je u svom govoru istaknula važnost tri segmenta: kurikularnu reformu, educiranost učitelja, učiteljica, nastavnika i nastavnica te upravo ovo što je Općina Medulin napravila, a to je poticajno okruženje za učenike, odnosno adekvatna infrastruktura i oprema.

Župnik župe Medulin Hrvoje Okadar blagoslovio je novoizgrađeni dio škole te školsku sportsku dvoranu, a nakon blagoslova načelnik Goran Buić, ministrica Blaženka Divjak te zamjenik župana koji obnaša dužnost župana Fabrizio Radin rezanjem vrpce svečano su otvorili školu! Zadovoljni učenici pljeskali su i veselili su se otvorenju, a zajedno s uzvanicima obišli su nove prostore škole i novu dvoranu. Općina Medulin iznimno je ponosna što je upravo zbog učenika uspjela realizirati ovaj iznimno vrijedan projekt za budućnostonih koji su upriličili ovo otvaranje bogatim programom te za budućnostsvih nadolazećihgeneracija. Veselje i nasmijana lica djece danas su pokazala vrijednost ovakvih investicija!

Osnovna škola Dr. Mate Demarina jedna je od većih škola u Istarskoj županiji i ono što posebno veseli što je jedna od onih u kojima nema smanjivanja broja učenika. Trenutno  škola broji  530 učenika, od kojih je 364 u matičnoj školi, dok su ostali učenici u područnim školama u Banjolama, Ližnjanu i Šišanu. Stara zgrada škole  izgrađena je  davne 1932. godine, a  2004. godine je dograđena i kao takva zadovoljavala potrebe učenika jako kratko vrijeme, obzirom da  je  godinama škola radila u dvije smjene. Veliki problem predstavljao je nedostatak sportske školske dvorane te nemogućnost  odvijanja  nastave tjelesne zdravstvene kulture.

Stoga je Općina Medulin odlučila investirati u dogradnju škole i izgradnju školske sportske dvorane. Navedenom dogradnjom škola je dobila 6 učionica s pripadajućim kabinetima, 2 praktikuma s pripadajućim kabinetima i spremištem, prostoriju za učenike s posebnim potrebama, bibliotečno-informatički centar te sanitarije  za učenike  i nastavnike. Realizacijom projekta učenici su dobili i školsku sportsku, dvodijelnu  dvoranu dim. 22x34 m te malu dvoranu dim. 14x14m  s pratećim sadržajima. Ukupna vrijednost investicije je preko 42 milijuna kuna i ista predstavlja najvrjedniji projekt Općine Medulin od njenog osnutka.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa