U ćevapima u Sloveniji nađen zabranjeni aditiv, što je s Hrvatskom?

14.10.2019 - 13:11
Ilustracija (foto: Goran Kovačić/PIXSELL)
Ilustracija (foto: Goran Kovačić/PIXSELL)

Susjednu Sloveniju ovih je dana uznemirio slučaj s nedozvoljenim aditivom sumpornim dioksidom koji je dodan u ćevapčiće, a koji su, prema objavi tamošnje Uprave za sigurnost hrane, prodavani u pojedinim mesnicama trgovačkih lanaca Mercator, Tuš i Spar. Kako piše slovenski dnevnik Delo, aditiv je dodavan samovoljno od strane pojedinih zaposlenika kako bi se produljio rok trajnosti. Kako piše isti list, postoji razlika između svježeg mesa, mesnih pripravaka i mesnih proizvoda, a prema propisima EU u niti jedne od njih, uz određene iznimke, nije dozvoljeno stavljanje tog sulfita, a koji u pravilu sprječava oksidaciju, odnosno produljuje izgled svježine. Iznimka su neke kobasice i burgeri s povrćem. U slovenskom slučaju u dva uzorka bilo je toliko sumpornog dioksida da su proizvodi ocijenjeni kao opasni.

Hrvatskom Ministarstvu poljoprivrede - Upravi za veterinarstvo i sigurnost hrane uputili smo upit provode li se u sklopu inspekcijskih nadzora ili drugih radnji kontrole prisutnosti sumpornog dioksida u svježem mesu, mesnim pripravcima i mesnim proizvodima. Također, pitali smo ih je li bilo takvih kontrola na području Istarske županije, u kojim objektima te što je utvrđeno. Kad stignu odgovori objavit ćemo ih na našem portalu.

Tweet

Posljednje novosti