Na Prikodragi održan susret istrijanskih kantadura (foto)

0
Albert Šverko, Tone i Nela Cerin, Rozana Cerin Šverko
Albert Šverko, Tone i Nela Cerin, Rozana Cerin Šverko

U Baratu je proteklog vikenda održan 23. susret istrijanskih kantadura pod nazivom „Zakantajmo istrijanske kante“. U dvosatnom programu na tradicionalnoj lokaciji ispred crkve svetog Petra u Okovima nastupilo je preko 40 izvođača iz cijele Istre koji svojim pjevanjem na raznolikim dijalektima doprinose očuvanju i njegovanju istarske narodne baštine.

Manifestacija je održana uz pokroviteljstvo Općine Kanfanar koju organizira Daniele Pernić, čiji je pokojni otac i poznati etnomuzikolog Renato Pernić 1996. pokrenuo susrete istrijanskih kantadura s ciljem očuvanja ovog dijela kulturne baštine našeg podneblja. Od 2004. nakon promocije i izdavanja dvostrukog CD-a “Naša kanta, naša besida”, čiji je inicijator i voditelj susreta domaćin Davor Ban, manifestacija se udomaćila u Prikodražanskoj metropoli.

"Zaš nan je kanta toliko draga? Aš nas torniva korijenima, u vrimena naših didi kad se uz kantu veselilo i tugovalo, a tugovalo se je i prije tri šetimane kad su nan Marija Rojnić i Noel Šuran zakantali „Lipa je Istra naša“ na posljednjem ispračaju našeg velikog prijatelja, narodnjaka i kantadura Milana Červara. Isto tako trebamo se prisjetiti i našeg kantadura Cvitka Klibu koji nas je napuštija prije više od misec dan. Svojim umijećem pjevanja istarskih kanti i Milan i Cvitko ostavili su nam bogat trag i zadatak očuvanja vrijednosti tradicije." Također, minutom šutnje prisjetili su se i svih onih koji su proteklih godina bili vjerni posjetitelji manifestacije, a koji sada više nisu s nama.

U svom pozdravnom obraćanju ispred Općine Kanfanar Marko Jelenić istaknuo je iznimnu čast u davanju doprinosa očuvanja ove hvalevrijedne kulturne manifestacije kao i poticanja mlađih naraštaja da se kanat u Istri zadrži, izrazivši u ime Općine i načelnika Sandra Jurmana da će i nadalje pratiti napore za očuvanje i njegovanje istarske narodne baštine.

Nakon početnog nastupa folklorne skupine KUD-a Dvigrad, susret su otvorili Marija Rojnić i Noel Šuran s pjesmom „Lipa je Istra naša“. Zatim je uslijedio obiteljski nastup Đordana Sirotića, Diane Banko i Katje Sirotić s pjesmom „Djevojka je rože brala“. Od istih još izdvajamo Prikodražane Tonu i Nelu Cerin s kćerkom Rozanom i zetom Albertom Šverkom, žminjski bračni par Mariju i Milana Kranjčića, a poseban aplauz dobili su najmlađi među njima, Emili i Danijel Radolović s pjesmom “Žito zela za goron divojka“.

Iz RKUD-a Rudar zataranka je uz meh Đino Bučić, a zapjevali su Remiđo Batelić i Serđo Mikuljan, dok su iz KUD-a Mate Balota zapjevali Cvitko Brgić i Nevija Gregorinić. Igrokaz su izvele članice KUD-a Matka Laginja (Sv. Lovreč) na temu razvoja seoskog turizma i sporazumijevanja sa strancima

Publiku su svojim tradicionalnim nastupima počastili redom: Luciano Kliman, Mauricio Mirković, Jože Jurkota, Tone Rojnić, Tone Perčić, Rudolf Diković, Josip Galant, Elio Babić, Aldo Grah, Dragica Brajuha, Željko Perković, Kristijan Vicel, Milan Orlić – Grgo, Josip Nadenić, Milena Bile, Paola i Franko Kos i Bruno Matošić, Darko Jakus, te Petar Škuflić koji je i recitirao. Najmlađe sudionice bile su sestre Ferenčić, 10-godišnja Anja i 6-godišnja Petra iz Krase.

Koliko je susret vrijedan govori činjenica da je dvoglasje tijesnih intervala (kanat na tanko i debelo), kao poseban folklorni stil pjevanja svojstven za područje Istre i Hrvatskog primorja te, kao takav, zaštićen kao nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske na UNESCO-voj listi nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

Isto tako, vrijednost ovog susreta prepoznata je i od struke te je krajem  2018. godine manifestacija „Zakantajmo istrijanske kante“ osvojila nacionalnu nagradu „Simply the best“ za kvalitetu, inventivnost i kreativnost u turizmu kao „jednostavno najbolje“ u kategoriji manifestacija koje njeguju tradicijsku baštinu.

Sve pohvale za doprinos u realizaciji i ove godine ide mještanima i članovima BK Barat koji su se kao vrijedni domaćini pobrinuli da sve prođe u najboljem redu. Svim pjevačima je kao znak zahvalnosti za sudjelovanje uručen simboličan dar, a nakon službenog programa uslijedio je tradicionalni domjenak i nastavak pjesme i plesa do dugo u noć. (Tekst: Ivan Ban, foto: Ivana Maružin i Franko Pavićevac)

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

RADNIK/ICA NA SPORTU

Do: 20.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

POMOĆNI KUHAR/ ICA - ASSISTANT COOK

Do: 20.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

POMOĆNI RADNIK/ICA U KUHINJI

Do: 30.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

SERVIR / KA

Do: 30.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA