javna prezentacija

Trget dobiva uređenu lučicu za komunalne vezove

0
S javne prezentacije u dvorani RKUD-a
S javne prezentacije u dvorani RKUD-a

Trget će konačno dobiti uređenu lučicu za komunalne vezove. Kako će to izgledati te kako će se provoditi postupak dodjele objašnjeno je na jučerašnjoj javnoj prezentaciji projekta rekonstrukcije komunalnih vezova koju su u ispunjenoj dvorani raškog RKUD-a priredili Općina Raša i Lučka uprava Rabac. Prezentaciji su prisustvovali i predstavnici Lučke kapetanije Pula, Županijskog operativnog centra, izvođača radova, projektanata te stručnog nadzora.

Projekt je vrijedan 11,12 milijuna kuna, od čega nešto više od devet milijuna financira Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, a po milijun kuna osigurale su Istarska županija te Općina Raša putem namjenske donacije Lučke uprave Rijeka. 

Postavit će se pontonski gatovi za  privez 200-tinjak plovila, a na kopnenom dijelu izvest će se prateća elektroenergetska i vodna infrastruktura. 

„S Lučkom upravom Rabac, koja gospodari lučkim područjem u Trgetu, razradili smo projekt na način da se iskoristi maksimalan kapacitet za vezove dozvoljen po prostornoplanskoj dokumentaciji. Za sva plovila koja se trenutno nalaze u Trgetu, prema dostupnim evidencijama, trebalo bi biti mjesta. Trget će sada imati „glavu i rep“, oslobodit će se prostor za kupanje i prateće sadržaje“, rekla je raška načelnica Glorija Paliska, te dodala: „Nakon ekološkog incidenta iz lipnja prošle godine, smatrali smo da Trget treba dobiti neku vrstu obeštećenja. Uloženo je mnogo truda Općine, pri čemu smo naišli na razumijevanje vodećih ljudi iz resornog Ministarstva“. 

Pritom se još jednom zahvalila mještanima Trgeta na iskazanoj pomoći i strpljenju prilikom saniranja posljedica onečišćenja. 

Lučka uprava Rabac raspisala je javni poziv za dodjelu komunalnih vezova, koji je s pratećim zahtjevom objavljen na njenim internetskim stranicama. „Prijave se mogu podnijeti do 4. listopada 2019. godine. Pravo na vez u luci Trget imaju isključivo dosadašnji korisnici, a zahtjevi vlasnika čija su plovila vezana u drugim lukama, u prvom krugu neće biti razmatrani“, kazala je ravnateljica rabačke Lučke uprave Antonela Mohorović Kožuh.

Cijena veza za plovila kraća od osam metara iznosi 160 kn po metru godišnje, a za plovila dužine 8 metara i veća iznosi 180 kn po metru godišnje.

Tijekom konstruktivne rasprave najviše pitanja bilo je o načinu dodjele novih vezova, o samom projektu, te o nastavku uređenja Trgeta.

Radovi, koje izvodi šibenski Marinetek Adriatic, započinju 23. rujna. Zbog izvođenja radova, vlasnici moraju plovila koja se nalaze na potezu od male rive prema Bršici maknuti do 23. rujna, a plovila od male rive prema uvali Biljna moraju biti uklonjena do 15. listopada. 

Zbog potrebe prekapanja ceste radi izvođenja prateće infrastrukture na kopnenom dijelu lučkog područja, prometnica kroz naselje Trget bit će zatvorena od 1. listopada do 15. studenoga 2019. godine.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa