Majstor iz Srbije: 'U Poreču me plaćaju kao u Njemačkoj'

0
Saša Miljković (foto: DW)
Saša Miljković (foto: DW)

Manjak majstora u Srbiji napravio je još jednu promjenu - uvjetovao je i cijenu satnice. Prema riječima građevinskog inženjera Lazića, ostali su lošiji majstori s višom cijenom. Ali cijene se razlikuju i od grada do grada. Dok je u Nišu satnica dva eura, u Beogradu je ta cijena viša. U inozemstvu je, međutim, znatno viša. Zato se ni Saša Miljković više ne dvoumi. Ako je kao vodoinstalater u Hrvatskoj prošle godine prošao dobro, u Njemačkoj će ove zime proći još bolje, piše DW.

"U Srbiji se može za 250 radnih sati zaraditi nekih 500 eura, dok bi za isti taj posao u Njemačkoj, za isti broj radnih sati, dobio bar četiri puta više. Prošle godine sam radio u Hrvatskoj u Poreču. Tamo smo isto imali puni fond radnih sati i bilo je nešto približno kao i u Njemačkoj. Imao sam lijepo iskustvo, tako da planiram ponovno ići. Krajem godine sigurno idem za Njemačku”.

Saša kaže da je posao jednako težak, ali da ono što čini znatnu razliku su sigurnost i novac.  "Ako ovdje radite ujutro od sedam do navečer u šest ili sedam, onda dođete kući i samo prespavate u svom krevetu. Za 500 eura. A gore spavate u tuđem krevetu za 2.000 eura. I to je ta razlika."

U inozemstvu se, potvrđuje i on, naprosto može za kraće vrijeme zaraditi puno više. "Tamo odete i odradite devet mjeseci, poslije dođete ovdje i slobodno godinu i više ne morate ništa raditi nego živjeti od tog novca." U Srbiji je teško, dodaje, i naplatiti obavljeni posao. Osim toga, jedan od ključnih problema je, tvrdi, što se radnik ne cijeni, već bi svaki poslodavac volio da radnik radi po 12 sati dnevno, a da mu što je moguće manje plati. Zbog toga kaže, ni svoju djecu nije uveo u posao kojim se bavi desetljećima, donosi DW.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa