Odete Sapač, Šime Vidulin i Boris Žgomba među najmenadžerima Hrvatske

0
Jasna Jaklin Majetić, Šime Vidulin i Odete Sapač
Jasna Jaklin Majetić, Šime Vidulin i Odete Sapač

„Zadnjih 20 godina Hrvatska je, zahvaljujući vladajućima, sama upropastila svoje gospodarstvo. Zato nam je danas ovako. Radilo se na uvozu, a ne na izvozu, rasprodali su sve što vrijedi, a u dugu smo 50 milijardi eura, što će netko morati vratiti i to ostaje na teret budućim naraštajima“, izjavio je Šime Vidulin, potpredsjednik HGK za regionalni razvoj, komentirajući nagradu koju je dobio.

Naime, on se našao među tri Istrijana nagrađena za hrvatske menadžere godine. Hrvatsko udruženje menadžera i poduzetnika CROMA dodijelilo je 23. studenoga na svečanosti u Zagrebu nagrade „Menadžer godine“ Vidulinu za životno djelo te Odete Sapač, direktorici Turističke zajednice Grada Rovinja u kategoriji Javna poduzeća i Borisu Žgombi, direktoru Unilinea d.o.o. Pula u kategoriji Projekt menadžer.

„Mladi će imati teret da vrate taj dug, jer se u proizvodnju i nove vrijednosti nije ulagalo. Žao mi je što to moram konstatirati, ali na kraju radnog vijeka konačno sam postao malo slobodniji“, kazao je Vidulin komentirajući loše stanje u hrvatskom gospodarstvu.   

„Lijepo je primiti nagradu, ali od nagrada nitko ne živi. Većina nas ne radi za nagrade. Ipak, drago mi je zato jer se vidi da je moj rad ukupan doprinos hrvatskom gospodarstvu i kulturi, ali i gospodarstvu i kulturi istre i Pule. Svoja je djela bitno ugraditi u prostor i vrijeme u kojem živimo“, rekao je Vidulin, dugogodišnji gospodarstvenik, javni i kulturni djelatnik čija karijera je uglavnom vezana uz Istru.

Karijeru je započeo u pazinskom Kamenu kao rukovoditelj kamenoloma, a nakon toga prelazi u Siporex Pula, najprije kao voditelj odjela, a zatim u dva mandata kao generalni direktor. Nakon toga je svoje djelovanje nastavio u GIK Pula, grupaciji koja je zapošljavala 15.000 ljudi i objedinjavala gotovo čitavu građevinsku operativu u Istri. Kao jedan od inicijatora ponovnog osnivanja Privredne komore Istre, 1985. godine, staje na njezino čelu, a na toj funkciji je do 2008. godine, u okviru HGK Županijske komore Pula. Od 2008. godine je potpredsjednik HGK, a zadužen je za regionalni razvoj.

Šime Vidulin
Šime Vidulin

Sapač je jedina dama među 15 nagrađenih.  Njezina je cijela karijera vezana uz Rovinj i turizam. Sapač je karijeru započela u turističkom poduzeću Jadran 1986. godine. Od 1991. do 1993. bila je voditeljica Odjela za istraživanje i razvoj u Jadran-turistu, a nakon toga obnaša dužnost direktorice marketinga i prodaje poduzeća Rovinj-turist. Nakon toga je, tijekom 1995. i 1996. godine, direktorica Gradskog poduzeća za upravljanje nekretninama. Prije dolaska na čelo TZ Rovinja, 2006. godine, radila je u Adris grupi u segmentu turističkog poslovanja te tvrtke.

„Ova mi nagrada jako puno znači, ali me i obvezuje. Svakako, ona je kruna moga rada i zahvaljujem Gradu Rovinju koji me kandidirao“, rekla nam je Sapač istaknuvši kako za nagradu nije samo ona zaslužna, već cijeli njezin tim. Napomenula je da TZ ima velik značaj u promicanju turizma Rovinja te rekla kako je prije dvije godine donesen master plan turizma Rovinja do 2020.godine koji itekako puno znači tom turističkom gradu. Ipak, napomenula je kako ih ulaskom Hrvatske u Europsku uniju čekaju novi izazovi.

Na pitanje je li teško biti žena u „muškom“ svijetu menadžera, odgovara: „Ja sam cijeli život u tom poslu i više ni ne primjećujem neke razlike. Ipak, moram priznati da mi je muž, srećom, naučio kuhati i da mi je to uvelike olakšalo posao domaćice“. Kazala je kako treba znati uskladiti te dvije uloge, ulogu poslovne žene te supruge, majke i domaćice, što njoj, čini se, nikad nije predstavljalo problem.

Odete Sapač
Odete Sapač

Žgomba je direktor putničke agencije Uniline iz Pule i također je gotovo cijelu karijeru proveo u turizimu, a 1996. osnovao je Uniline, kojemu je i danas na čelu. Agencija je u početku imala petero zaposlenih, a prve godine je pružila uslugu za oko tisuću gostiju uz prihod od 1,5 milijuna kuna. Zadnjih godina Uniline je agencija s najvećim rastom, a samo prošle godine je pružena usluga za 300.000 gostiju. „Turizam je način života, ljubav i profesija, a ja sam imao sreće i to uspio spojiti“, kazao je Žgomba koji smatra kako nije slučajno da su sve tri nagrade dodijeljene Istrijanima, na neki način vezane za turizam. „Ono je lokomotiva i pokretač razvoja“, izjavio je dodavši da je nagrada nije samo njegova, već cijelog kolektiva Unilinea.

Jasna Jaklin Majetić, predsjednica Županijske komore - Hrvatske gospodarske komore Pula koja je za nagradu kandidirala Vidulina i Žgombu, izjavila je kako u ova teška gospodarska vremena itekako valja slaviti velike uspjehe i podržala nagrađene menadžere. "Na njima je ogromna odgovornost i svakako ih valja podržati u hvale vrijednom radu", rekla je. (Tekst i foto: Paola Albertini)

Boris Žgomba
Boris Žgomba

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa