Babica iz Hitne: 'Petero djece sam već porodila u vozilu'

0
Foto: 24sata
Foto: 24sata

Svaki život je važan i jednako reagiram kada spasimo život šezdesetogodišnjaku koji je imao infarkt ili kad u vozilu hitne porodim dijete. Naravno da je rađanje novog života kojem svjedočiš u tom trenutku neopisiv osjećaj, pa sam tako još pod dojmom od poroda 14. kolovoza kada sam majci pomogla da u vozilu Hitne rodi malenu Amelie. Nije mi to prvi porod u kolima Hitne, već peti. Na žalost, nisam sa svima nakon tog čina ostala u kontaktu, samo s vremena na vrijeme viđam jednu ženu kojoj sam pomogla na taj način roditi. Taj dečko ima danas 27 godina i svaki puta kada sretnem njegovu majku, pitam "kako je moje dijete"? Divan je to osjećaj. Nadam se da ću s bebom Amelie i njezinim roditeljima ostati u kontaktu, ali to naravno ovisi o njima, ne želim se nametati", skromno je za 24sata rekla sestra porečke Hitne, Snežana Sabol (57).

Upravo je ona, u suradnji sa cijelim timom Hitne koji je tu noć izašao na intervenciju, porodila djevojčicu na parkiralištu kod Limske drage, a koja danas uživa u svom domu sa sekom Aurorom (4). Ipak, sestra Sabol se slaže da je bolje roditi u ambulanti nego u vozilu hitne, naravno ako je moguće.

U vozilu vi i nemate previše mjesta, ali svakako prije tog čina se stavljaju sterilne rukavice, namjesti se žena u pravilan položaj, ali kad trebate presjeći pupčanu vrpcu i možda se pridržati rukom za rukohvat, manje je sterilno nego u ambulanti. Međutim, ponekad izbora nema - ispričala je Sabol.

Svoj posao kaže, ne bi mijenjala ni za što na svijetu. Prvi porod u vozilu Hitne imala je kao tridesetgodišnjakinja, i kaže, nije bila pod stresom.

- Općenito sam jako koncentrirana kada radim, a pri porodu ne smije biti panike. Samo razmišljam da sve prođe u redu. Imali smo jedan slučaj kada je porod počeo, ali smo uspjeli u zadnji čas stići do ambulante. Dijete je već izlazilo, točnije ruka mu je izvirila iz majke pa smo znali da treba djelovati brzo i izbjeći komplikaciju lomljenja ključne kosti koja je moguća kada dijete tako izlazi. Na sreću, beba je izašla neozlijeđena - prisjetila se Sabol za 24sata.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa