prijave do 20. svibnja

Grad Novigrad raspisao natječaj za zakup parcela u urbanom vrtu

0

Grad Novigrad raspisao je novi javni poziv za podnošenje zahtjeva za davanje preostalih 8 parcela gradskih vrtova na korištenje. Riječ je o parcelama od oko 40 četvornih metara koje se daju u najam na pet godina u svrhu uzgoja povrća, voća, ukrasnog ili začinskog bilja, uz cijenu zakupa od 70 eura godišnje. Javni poziv otvoren je do 20. svibnja, a cjeloviti tekst Javnog poziva sa svim ostalim informacijama dostupan je ovdje.

 

Podsjećamo, Grad Novigrad lani je pokrenuo projekt gradskih, odnosno urbanih vrtova koji je građanima omogućio višegodišnji najam površine u naselju Marketi za uzgoj povrća, začinskog bilja ili cvijeća za vlastite potrebe. Budući da Grad nema u vlasništvu poljoprivredno zemljište, za potrebe gradskih vrtova uređena je građevinska čestica u spomenutom naselju, uređeni su pristupni put i malo parkiralište.

Pripremljeni teren za gradske vrtove obuhvaćao je ograđeni prostor od oko 1.500 četvornih metara s 28 vrtnih parcela, sa zajedničkom opremom na raspolaganju svim korisnicima da bi im se omogućilo što lakše i urednije korištenje: kućice za spremišta alata i organskog gnojiva, navodnjavanje putem rezervoara za vodu, komposteri, klupe i kante za odlaganje otpada.

U dva natječaja provedena od travnja do kolovoza 2023. godine, temeljem bodovne liste, dvadeset novigradskih obitelji preuzelo je svoje vrtne parcele i krenulo u uređenje vlastitog ekološkog vrta.

Grad provodi ovaj projekt da bi potaknuo lokalno stanovništvo na prirodni način uzgoja hrane za vlastite potrebe, te na zdraviji način života kroz bavljenje vrtlarenjem. Neki od benefita ovog projekta svakako su mogućnost međugeneracijskih obiteljskih projekata, koristan boravak u prirodi uz razvoj ekološke osviještenosti, te doprinos lokalnoj samoodrživosti. U praksi se često pokazalo da projekti gradskih vrtova poboljšavaju kvalitetu života građana i nerijetko se smanjuje opterećenje kućnog proračuna, a uvodi zdrav način korištenja slobodnog vremena. (IHR)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa