Policajca optužili da je napisao ACAB na Fejsu, sud ga oslobodio: Evo zašto!

0
Foto: ilustracija
Foto: ilustracija

Na Facebooku su vrijeđali i omalovažavali policijske službenike, nakon što je jedan od njih sankcioniran zbog vožnje automobila pod utjecajem alkohola. Inkriminacija je to zbog koje su u Općinskom sudu u Puli prekršajno procesuirana trojica Puljana, a na koncu dvojica i proglašena krivima, piše Novi list.

Vrijeđanje policajaca na Facebooku i pozivanje na fizički obračun okvalificirano je kao prekršaj iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, zbog kojeg je 29-godišnji komercijalist iz Pule osuđen na uvjetnu kaznu zatvora od 15 dana, s rokom kušnje od godinu dana. Drugookrivljenom, 27-godišnjem peraču automobila, izrečena je novčana kazna, obveza plaćanja 570 kuna.

Zanimljivo je da je na klupi za okrivljenike sjedio i 27-godišnji Puljanin za kojeg se navodi je policijski službenik, a u vrijeme inkriminacija je bio policijski vježbenik. On je oslobođen optužbe da je uvredljivim komentarom na račun policije počinio prekršaj iz Zakona o suzbijanju diskriminacije.

Prva dvojica Puljana oglašena su krivima zbog svog pisanja na Facebooku još 25. ožujka i 1. travnja 2016. godine. Prvokrivljeni komercijalist je, nakon što je policija postupala prema njemu zbog prekršaja u prometu, na svom profilu objavio: »Hahaha, kakvi maloumni ljudi. Ovim putem obvezujem se platiti kaznu u cijelosti, a jedini je uvjet da se policijski službenik, koji mi nije rekao moja prava, potuče sa mnom. Unaprijed zahvaljujem.«

Treći Puljanin, koji je u vrijeme događaja bio policijski vježbenik, teretio se da je na drugu objavu prvookrivljenog on kao komentar napisao: »ACAB«. Okrivljen je da je tim uvredljivim izrazom za policajce, raširenim u nogometnoj navijačkoj subkulturi i grafiterima, stvorio neprijateljsko okruženje i povrijedio dostojanstvo svih policijskih službenika. »ACAB« se, inače, nalazi na popisu simbola i znakovlja od interesa za postupanje po zločinima iz mržnje, pa je okrivljen da je počinio prekršaj iz Zakona o suzbijanju diskriminacije.

No, sud ga je oslobodio optužbe, primijenivši načelo »in dubio pro reo«. Uzeta je u obzir njegova obrana u kojoj je, između ostalog, rekao da tada, kao policijski vježbenik, nije bio upućen u značenje skraćenica koje se koriste na društvenim mrežama. Objasnio je da je bio s prijateljem u svojoj kući i imao otvoreno računalo. Prijatelj je sjedio za računalom i napisao »ACAB«, što mu je tek kasnije pokazao. Poslije je pozvan u policijsku postaju, rečeno mu je da je preko svojeg profila na Facebooku poticao na neprijateljsko raspoloženje prema policijskim službenicima.

U svom iskazu je naglasio kako je bio iznenađen svime time, jer mu tako nešto ne bi palo na pamet, s obzirom da je završio srednju policijsku školu, kako bi postao policijski službenik. Ispričao je da je nakon nekoliko dana svom prijatelju skrenuo pažnju da je imao neugodnosti na poslu zbog toga što je napisao na Facebooku. Prijatelj mu je rekao da mu je žao, tvrdeći da ni on nije znao što zapravo znači ta skraćenica. Nakon ovog slučaja, izbrisao je svoj profil na Facebooku, piše Novi list.

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa