o obnovljivim izvorima energije

Franković: 'Ima nas sve manje pa nam i energije treba manje'

0
Bernard Franković, pročelnik je Odjela za tehničke studije Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli (foto: Roberto Matković)
Bernard Franković, pročelnik je Odjela za tehničke studije Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli (foto: Roberto Matković)

Pionir na području istraživanja i implementiranja obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj je prof. dr. Bernard Franković. Pročelnik je Odjela za tehničke studije Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. Donosimo dio njegova interviewa za Glas Koncila.

* Hrvatska ima brojne izvore energije, od nafte i plina do obnovljivih izvora energije, a njezina je cijena iznad prosjeka ostalih zemalja EU-a. Kako to?
- Hrvatska je bogata energetskim izvorima. Imamo plina i nafte. Vodotokovi nisu u potpunosti iskorišteni. Naša zemlja ima sve predispozicije za iskorištavanje svih vrsta obnovljivih izvora energije. Energetski smo povezani sa susjedima i to je dobro. Cijene konvencionalnih izvora energije prate cijene susjednih zapadnoeuropskih zemalja. Naravno, za naše korisnike, čija su primanja manja od primanja u europskim zemljama, te su cijene previsoke. Nažalost, velika je razlika između cijene proizvodnje i cijene koju plaća potrošač.

Previše su ti računi opterećeni davanjima. Jedinična potrošena električna energija opterećena je sa 4 + 7 davanja. Previše! Cijene energenata iz obnovljivih izvora ne treba uspoređivati s cijenama konvencionalnih izvora energije. Tu se pojavljuju subvencije pa pravna legislativa u našoj zemlji ima još puno posla. Želi li se proizvoditi energija, smatram da u tome treba imati koristi. Oslanjanje na subvencije vodi u kaos. Ne možemo govoriti općenito. Te su usporedbe moguće sa zemljama istoga standarda života. Energetski smo vezani za susjedne zemlje višega standarda života.

* Koliko je Hrvatska ispunila kvotu u proizvodnji energije iz obnovljivih izvora u skladu s europskim direktivama?
- Već u pretpristupnim pregovorima za ulazak u EU potpisana je direktiva, a odnosi se na smanjenje potrošnje energenata učinkovitom uporabom energije, povećanje iskorištavanja obnovljivih izvora i smanjenje emisije – zagađenja, a poznajemo je pod 20 + 20 + 20 do 2020. godine koja nam je na pragu. Pariški sporazum stupio je na snagu prije dvije godine, i točno je da je Hrvatska na svom dosadašnjem putu energetske tranzicije napredovala povećavajući instaliranu snagu obnovljivih izvora.

Ukupna instalirana snaga obnovljivih izvora iznosi 824,1 MW. Instalirano je tri puta više od instalirane snage u TE Plomin (80 + 200 MW). Uštedu učinkovitom uporabom energije, povećanje iskorištavanja obnovljivih izvora energije i zaštitu okoliša u sektoru energetskoga zagađenja neće biti problem realizirati. Dva su čimbenika koji tomu idu u prilog: reduciranje industrijske proizvodnje i demografski problemi. Ima nas sve manje pa nam i energije manje treba, rekao je Franković za Glas Koncila.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa