Muškarci su se morali brijati a Casanova im ljubio žene

0
Foto: Hello Istria
Foto: Hello Istria

Bilo je to davne 1743. i 1744. kada se najpoznatiji svjetski ljubavnik prvi put prošetao Vrsarom i za sobom ostavio kaos. Bilo mu je dovoljno samo par dana da se o njemu i dan danas priča. Ali nije bio neki veliki ljubitelj malog mjesta Vrsar, tada malog feudalnog primorskog gradića koje nije bilo ni sjena talijanskim gradovima gdje je Casanova njegovao svoj lik i djelo. Ali na svim tim mjestima, u svim tim gradovima, Casanova je znao što da radi i u čiju postelju da se uvuče, piše turistički portal Hello Istria u svom članku o Vrsaru.

I dan danas legenda ga prati da je u Vrsaru zaveo služavku jednog lokalnog plemića. Prvi je put u Vrsaru boravio tri dana, i tada je bio siromašan svećenik. Ali dovoljno zgodan i šarmantan da pobere simpatije tamošnjih dama, ali i njihov gnjev nakon što su shvatile da su iskorištene i ostavljene. Drugi put došao je pak kao časnik u službi Mletačke Republike, čiji je brod prevozio mletačke vojnike i topove, barem kako kažu njegovi memoari. Njegova sjena još je nad Vrsarom, a utjelovljuje ga mladi glumac Istra Inspirita koji me vraća u ovo malo mjesto prije 276 godina, piše Hello Istria

-Užasan je ovaj grad, ali dobrodošli, kazao nam je novovjekovni Giacomo Casanova u centru Vrsara koji mi želi pokazati najljepše dijelove mjesta i objasniti kakav se život ovdje odvijao. Kaže mi kako su nekada u Vrsaru vladali vrlo strogi propisi koje je definirao Vrsarski statut iz 17. stoljeća. Donijeli su ga u tadašnju Vrsarsku grofoviju porečki biskupi. Primjerice u starogradskoj se jezgri strogo kontrolirao ulaz ljudi u grad kod gradskih vratiju, pa su svi muškarci morali biti obrijani, piše Hello Istria.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa