Novi kolektivni ugovor u Kamenu Pazin

0
Foto: ilustracija
Foto: ilustracija

Nakon podužih kolektivnih pregovora, u kojem vremenu je istekla i produžena primjena pravnih pravila sadržanih u dosadašnjem ugovoru, potpisan je novi Kolektivni ugovor za radnike „Kamena" d.d. za proizvodnju i obradu kamena Pazin. Potpisan je na određeno vrijeme, s primjenom od 1. lipnja do 31. prosinca ove godine. Objavili su to iz Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije.

Najviše se rasprave vodilo oko prijedloga poslodavca da se dodatak za radni staž umanji sa 0,5% na 0,4% po godini staža, što je za sindikalnu stranu na početku bilo neprihvatljivo. U pregovore se ušlo sa ciljem povećanja plaća pa se Sindikat protivio takvom zahtjevu poslodavca. Kroz pregovore se ipak došlo do zajedničkog stava. Poslodavac je pristao na povećanje prvotne ponude osnovice za obračun plaće, a Sindikat je prihvatio predloženo umanjenje dodatka na radni staž. Tako je osnovica za obračun plaće povećana za 7,4% odnosno sa 2.700 na 2.900 kuna, a time se osiguralo povećanje i za radnike s dužim radnim stažem.

Poslodavac trenutno sprema novu organizacijsku shemu, što će rezultirati novom sistematizacijom radnih mjesta. U tom postupku sudjelovat će i predstavnici Sindikata. Zbog toga je Kolektivni ugovor i potpisan samo do kraja godine jer se očekuje da se s novom sistematizacijom otvore novi pregovori oko koeficijenata složenosti poslova pojedinog radnog mjesta te raspodjele stimulacije.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa