Ministar Marić u Raši: Karlota i službeno vraćena Rašanima (video)

0
Ministar Goran Marić i načelnica Glorija Paliska
Ministar Goran Marić i načelnica Glorija Paliska

Ministar državne imovine Goran Marić i načelnica Općine Raša Glorija Paliska potpisali su 3. lipnja ugovor o darovanju kojim je Općina Raša postala vlasnicom napuštenog kamenoloma Karlota. Vlada Republike Hrvatske darovala je zemljište u svrhu izgradnje memorijalnog centra posvećenog povijesti naselja Raša. Riječ je o 31.088 četvornih metara procijenjenih na 1,52 milijuna kuna.

Zamisao je da se putem memorijalnog centra realiziraju muzeji rudarstva i europskih totalitarizama. Drugi dio projekta obuhvaća stavljanje u turističku funkciju prohodnog potkopa rudnika u dužini od 1,5 km, čime bi se omogućilo njegovo razgledavanje, odnosno stvorili uvjeti za nesvakidašnju podzemnu avanturu.

„Imamo priliku razviti cjelogodišnji turistički proizvod, čime bismo dali motiv dolaska posjetiteljima u Rašu i Istru. Zato i ovom prilikom zahvaljujemo Vladi RH što je prepoznala veliki potencijal rudarske i industrijske baštine Raše, što je prepoznala da je Raša grad s pričom. Ovo je već drugo darovanje, prethodno nam je država darovala i zemljište za proširenje groblja u naselju Skitača“, rekla je načelnica Paliska.

I ministar Marić podsjetio je da je država darovala zemljište Općini Raša dvaput u godinu i pol dana. „Drago nam je da Ministarstvo državne imovine može doprinijeti tome da ovaj uzbuđujući prostor industrijske baštine oživljava kao prostor kulture. To je sjajan potez Općine, najbolji način za aktivirati državnu imovinu. Rudnici Raše imaju svoju povijest, ali pišu i novu, mijenjajući svoju ulogu. Rudnici su bili život ovog područja, čak je i Općina nastala zbog njih. To spuštanje u dubinu, u mrak rudnika, to je bila svakodnevna drama, ali sve vrijeme bila je prisutna visoka razina društvenog aspekta. Ovime mijenjamo taj život, vrata rudnika ponovno će nakon 30 godina biti otvorena. Mene to veseli, a vas molim da ne dopustite da se ikad više zatvore“, kazao je ministar Marić.

Određeni konkretni koraci prema tome da rudnik opet bude pogonsko gorivo Raše već su učinjeni, pa je tako, uz financijsku podršku Ministarstva turizma, na mjesnom trgu otvoren centar za posjetitelje pod nazivom Kovarska kuća 'Arsia'.

Taj svojevrsni muzej rudarstva u malom sa zanimanjem je obišao i ministar Marić. Pored načelnice Glorije Paliska, ministra su dočekali i predsjednik Općinskog vijeća Raše Željko Zahtila, njegov zamjenik Danijel Fonović i zamjenica načelnice Tina Damjanić. (Tekst: Robi Selan, foto i video: Roberto Matković)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa