sveti petar u šumi

U HDZ-ovom uporištu Amsterdamci se opasno približili Bratuliću

0
Mario Bratulić na Sajmu S klobasicom u EU (foto: Facebook)
Mario Bratulić na Sajmu S klobasicom u EU (foto: Facebook)

U općini Sv. Petar u Šumi koja tradicionalno glasa za HDZ ni ovoga puta nije bilo iznimki pa je ta stranka dobila 31,94 posto ili 92 glasa. Ipak, Amsterdamska je koalicija dosta dobro prošla s 24,65 posto, odnosno 71 glasom.

Iako je na izborima za EU izlaznost znatno manja nego na parlamentarnima ili lokalnima, to znači da oporbu od vladajućeg HDZ-a dijeli samo 21 glas, što bi mogao biti pokazatelj za iduće izbore. Naime, na lokalnim izborima 2017. godine lista HDZ-a osvojila je 63,36 posto, odnosno dobili su 294 glasa, dok je lista IDS-a imala 36,63 posto ili 170 glasova. Dakle, na lokalnim je izborima HDZ bio gotovo dvostruko jači od oporbe, dok ih sada od Amsterdamska koalicije dijeli tek između 6 i 7 posto. Naravno, na EU izborima znatno veću ulogu, zbog male izlaznosti, igra stranačka disciplina, odnosno pokazuju se glasovi vjernog biračkog tijela, tako da je pitanje što će biti na idućim lokalnim izborima.

SDP i Živi zid u Svetom Petru u Šumi izjednačeni su sa 7,29 posto. Zanimljivo je da je Karlo Ressler dobio 17 preferencijskih glasova, a Dubravka Šuica 11, dok je u HDZ-ovom Sv. Petru u Šumi Valter Flego iz IDS-a dobio čak 63 preferencijska glasa. (K.S.R.)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa