Jedini istarski mačevaoci dolaze iz Poreča

0
Nikola Banko
Nikola Banko

Pomalo podsjeća na srednji vijek, vitezove, borbe za čast, princezu, dvor…Riječ je, dakako o mačevanju, nepravedno zapostavljenom sportu, posebno u Istri. Bar je donedavno bilo tako. Naime, upravo sa željom da se to promijeni i mačevanje konačno dovede u Istru, jer najbliži je klub tek u Karlovcu ili pak Šibeniku, prošle je zime u Poreču osnovan Mačevalački klub Špada. Razgovarala sam s predsjednikom kluba Denisom Arlenom, koji mi je rekao da je najveći problem bio naći trenera kojeg u Istri za taj sport nije bilo.

Trener vježba s članovima kluba
Trener vježba s članovima kluba

„Nakon neuspjelog pokušaja s trenericom iz Italije, uspio sam u Poreč dovesti Ukrajinca Jurija Kuznjicova, koji je donedavno u dalekom Tajvanu trenirao ondašnju reprezentaciju, a nekad bio trener jugoslavenske reprezentacije. „S obzirom da konačno imamo trenera koji je na raspolaganju sedam dana u tjednu, planiramo oformiti i klub u Puli. On će, kao i ovaj u Poreču, biti za sve, od 10 do 90 godina!“ rekao mi je Arlen. Porečki je klub s aktivnim treninzima počeo u rujnu, a okuplja ekipu koja se trenutno sastoji od 27 članova, što mladih, djece, žena…. Treniraju u hodniku porečke dvorane Žatika, prostoru koji im je, prema riječima Arlena, za sada dovoljan, a čim nađu adekvatne prostore u Puli, otvaraju vrata kluba i u najvećem istarskom gradu.

Predsjednik kluba Špada Denis Arlen
Predsjednik kluba Špada Denis Arlen

Kuznjicov mi je rekao kako je mačevanje apsolutno siguran sport. Ne uključuje ništa više od samog dodira oštricom po tijelu, a tu je i zaštitna oprema. „Ovaj je sport dobar za cijelo tijelo, uključuje vježbe za kondiciju, ali i specijalne mačevalačke vježbe koje se koriste samo za ovaj sport“, istaknuo je iskusan trener.

A oprema je dosta skupa. Arlen mi je rekao kako su najosnovnije kupili, očekuju i pomoć od Hrvatskog saveza koji ih podržava u radu, a dodatnu će opremu dobiti i od svjetske asocijacije mačevanja. Oni, naime, u manje razvijenim sredinama podupiru razvijanje tog sporta.

Mačevi, floret, sablja i oprema
Mačevi, floret, sablja i oprema

Nikola Banko član je kluba Špada od njegova osnutka. Mačevanje je odabrao jer ga je oduvijek privlačilo, no dosad se u tom sportu nije imao priliku okušati. „Privlače me te fantasy spike, kao mali igrao sam se s drvenim mačevima, a sada sam htio to vidjeti i sa sportskog aspekta“, ispričao mi je. A on i ostali članovi kluba, imaju prilike vježbati s mačevima, floretom i sabljom, i to jedini u Hrvatskoj. Kuznjicov, naime, jedini u državi trenira i sa sabljom koja zahtjeva posebnu tehniku, a za gledatelje je, kaže mi, najatraktivnije.

Sablja
Sablja

Prema riječima Kuznjicova, Istra ima dobre uvjete za mačevanje i s pravom se valja nadati da je ovo tek početak mačevanja u Istri. „Hrvatska je jako sportska zemlja, ima vrhunske rezultate u brojnim sportovima, pa zašto tako ne bi bilo i s mačevanjem?“ pita se ovaj profesionalac koji kaže kako nekad trenera za taj sport nije bilo ni u Americi, ali nakon njegove popularizacije, Amerika sada ima čak 1000 trenera i olimpijske pobjednike u mačevanju. Možda u budućnosti Istra i Hrvatska iznjedre nekog zlatnog olimpijca u ovom „viteškom“ sportu. A u međuvremenu, upravo će Poreč iduće godine biti domaćin mediteranskog i europskog prvenstva u mačevanju za juniore i kadete. (Tekst i foto: Paola Albertini)

loading...

Posljednji komentari

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa