641 baner fazana
Marina Cvitić

Ne nasjedajte na laži Vlade, potpišite inicijativu 67 je previše

1
Marina Cvitć
Marina Cvitć

„Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije poziva sve radnike i sve građane: mlade, stare, svih političkih opcija, bilo koje naobrazbe da potraže najbliži štand na kojemu se potpisuje referendumska inicijatvia „67 je previše“ i stave svoj potpis i OIB“, apelirala je predsjednica SIKD-a Marina Cvitić s konferencije za novinare 30. travnja.

Poziv je dio priopćenja kojega je Cvitić pročitala u povodu potpisivanja inicijative i kojega donosimo u nastavku. 

„Iako Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije ne pripada sindikalnim središnjicama koje su pokrenule referendumsku inicijativu „67 je previše“, ne samo da podržava već se sindikalni aktivisti SIKD-a uključuju gdje god je to moguće i gdje god to bude trebalo u prikupljanje potpisa.

Naime, produljenje radnog vijeka do 67 godine života, veća penalizacija prijevremenih mirovina novi je dodatni udar na najslabije i najsiromašnije slojeve društva. Vlada ide sa takvim prijedlozima zbog nedostatka sredstava za isplatu mirovina, jer na 1 umirovljenika dolazi tek 1,2 radnika. Pravdaju se i to ova Vlada, a i bivša SDP-ova Vlada da su to bili zahtjevi EU.

Sve Vlade do sada samo potrčkala EU

Ako jest to bio zahtjev EU, onda samo možemo konstatirati da su sve Vlade do sada samo su potrčkala Europske Unije. Prije nego EU postavi određeni zahtjev, Vlada RH trči da taj zahtjev ispuni ne vodeći brigu o svojem narodu. Činjenica je da je među tranzicijskih zemljama EU jedino Hrvatska digla granicu na 67 godina (SDP-ova Vlada od 2038.), a sadašnja Vlada je tu granicu pomakla na 2033. godinu, znači pet godina ranije. Nakon 2020. godine mnoge tranzicijske zemlje u EU tek će produljiti radni vijek tek na 65 godina (Cipar, Malta, Slovenija, Poljska, Češka, Litva, Latvija, Estonija, Rumunjska, Bugarska, Mađarska). Čak i Austrijanci će produžiti radni vijek do 65 godine tek od 2033, a mi srljamo među prvima i među najrazvijenijim zemljama EU gdje je životni vijek duži, a uvjeti rada lakši i to već od 2033.

Produljivanje radnog vijeka dovesti će do posljedica da će radnici još više odlaziti u prijevremenu mirovinu jer neće moći raditi na brojne fizičko i mentalno zahtjevne poslove, a to je gotovo u svim djelatnostima, a zbog veće penalizacije stvoriti će se novi socijalni slučajevi. Jer su upravo takvi radnici i danas najugroženiji i najsiromašniji.

Licemjerje poslodavaca

Nažalost, žalosno je da je HUP podržao produljenje radnog vijeka. Oni su ti koji su poticali radnike u prijevremena umirovljenja dajući im stimulativne otpremnine, sve sa ciljem da se riješe starije populacije koje im je smanjivala produktivnost. Sada suočeni sa nedostatkom radnika, podržavaju produljenje radnog vijeka radnika, a s druge strane dok god imaju mlađih na tržištu rada, neće zapošljavati starije radnike. I zato je to krajnje licemjerno od poslodavaca.

Činjenica je da su upravo poslodavci pored Vlade (Vlada) najodgovorniji za takvo katastrofalno stanje na tržištu rada. Svojim bahatim odnosom prema radnicima, stvarajući profit preko leđa radnika, koristeći situaciju da tržište rada nije funkcioniralo, odnosno da je ponuda radnika bila daleko veće od potražnje, „otjerali“ su radnike van iz Hrvatske, gdje se rad cijeni i gdje se rad adekvatno plaća. Ugovorima na određeno vrijeme, svjesnim kršenjem zakona, stvarali su nesigurnost među radnicima.

Sada su „navodno“ spremni zapošljavati i starije radnike. Neka se jave poslodavci iz građevinskog sektora, iz metalske industrije, prijevoznih usluga, pa i iz turizma tko će zaposliti radnika zidara, zavarivača, šofera, konobara, ali i na mnoga druga radna mjesta u proizvodnji osobu od 65 godina života. O čemu pričamo? Do sada nisu htjeli zaposliti radnika od preko 50 godina života, a sada bi radnike od preko 60 godina.

Vlada straši umirovljenike smanjenjem mirovina

Međutim, gotovo je zapanjujuće čime se služi ova Vlada kako bi spriječila uspjeh referendumske inicijative: novcem poreznih obveznika financira skupe reklame na TV u kojem žele pokazati kako je mirovinska reforma pravedna, novcem poreznih obveznika razbacuju se jumbo plakatima o benefitima mirovinske reforme, organiziraju se panel rasprave na temu mirovinske reforme, a na panel raspravu ne pozivaju one koje se protive i koji se mogu argumentima suprotstaviti; Ministar Pavić i premjer Plenković straše umirovljenike da će, ukoliko uspije referendumska inicijativa morati smanjivati mirovine; razbacuju se sa ciframa i postocima mogućeg umanjivanja mirovina – sve sa ciljem da najosjetljiviju populaciju (umirovljenike) nagovore da odustanu od potpisivanja peticije. Lažu nam da će tek manji broj radnika morati raditi do 67, a da  će većina steći druge uvjete za mirovinu prije 67 jer će imati dovoljno staža – netočno jer rijetki su radnici mlađih generacija koji će od početka rada do umirovljenja imati neprekinuti radni staž.

I zato Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije poziva sve radnike i sve građane: mlade, stare, svih političkih opcija, bilo koje naobrazbe da potraže najbliži štand gdje se potpisi prikupljaju i da daju svoje podatke. Pozivamo umirovljenike da ne nasjedaju na laži ove Vlade, da daju svoj potpis ne radi sebe, već radi svoje djece i unuka, koji, ukoliko budu imali sreće da dočekaju njihove godine, neće imati ni ovako mizernu mirovinu kakvu današnji umirovljenici imaju.

Ovo je pitanje svih nas. Ovo nije potpis ni protiv desnih ni lijevih, ni crvenih ni plavih; ovo je inicijativa za dostojanstven život u starosti. A dostojanstvenog života zaista ne može biti radom do 67. godine“, završava priopćenje Marine Cvitić.

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

AGENT/ AGENTICA ZA NEKRETNINE

Do: 20.01.2021.

FAŽANA-FASANA, ISTARSKA ŽUPANIJA

PEKAR/PEKARICA PIZZE

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

SPASIOC/SPASITELJICA NA OTVORENOM MORU

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

ŠANKER/ŠANKERICA

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA