Saniranjem interijera Župne crkve Umag do očuvanja kulturnog blaga

0
Župna crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije i Sv. Peregrina
Župna crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije i Sv. Peregrina

Umaška Župna crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije i Sv. Peregrina bila je uzor za gradnju crkava na području venecijanskog dijela Istre do kraja 18. stoljeća. Svjesni te činjenice, ali i činjenice da su ulaganja u održavanje tog zaštićenog spomenika kulture u prošlosti bila nedostatna za kvalitetno saniranje svih oštećenja, Porečko – pulska biskupija, odnosno Župa Umag i Grad Umag postigli su dogovor o zajedničkom ulaganju i saniranju oštećenja na toj, za Umag, njeno stanovništvo, ali i turističku ponudu Grada, izuzetno bitnoj kulturno-povijesnoj građevini.  

Zbog višegodišnjeg prodiranja vode kroz zidove u unutrašnjost crkve došlo je do otpadanja žbuke i znatnog oštećenja zidova, vrijednih zidnih slika i nekoliko kapitela stupova. Osim navedenog, u temelje južne strane crkve već godinama prodire voda. Do sada je sredstvima Grada Umaga i Župe Umag obnovljena fasada, postavljen je novi krov i prozori.

Kako je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije tijekom 2018. godine kroz Program ulaganja u zajednicu objavilo natječaj za sufinanciranje upravo aktivnosti povezanih sa sanacijom između ostalog i sakralnih objekata, Župa Umag je na isti prijavila rekonstrukciju dijela umaške Župne crkve.

U okviru projekta su sanirani i obnovljeni glavni ulaz, pjevalište, stubište, bočni ulaz s hodnikom i kapiteli, postavljena je nova mreža elektroinstalacija te su izvedeni cjeloviti konzervatorsko-restauratorski radovi na slikama Krepost Vjere i Krepost Nade. Projekt Sanacija i uređenje zidova Župne crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije i Sv. Peregrina u Umagu ukupne je vrijednosti oko 262.000,00 kuna, a sredstva su osigurana iz predmetnog natječaja u iznosu od 140.000,00 kuna. Grad Umag je sudjelovao sa 112.500,00 kuna, a razliku je osigurala Porečko-pulska biskupija. Osim redovitih vjerskih programa, u Župnoj se crkvi održavaju i kulturna događanja lokalnog, državnog i međunarodnog karaktera, kao što je program koncerata klasične glazbe „Umag(o) classica“. Pridodamo li k tome činjenicu da je umaška crkva jedna od najposjećenijih znamenitosti turista, jasna je iznimna važnost ovog projekta i u smjeru razvoja turizma našega grada.

U konačnici, cilj ovog projekta jest očuvati vjerski, ali i kulturno-povijesni objekt upisan u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Nakon novog „ruha“ koje je rekonstrukcijom eksterijera dobila umaška Župna crkva i sanacije dijela unutrašnjosti provedene kroz predmetni projekt, Grad Umag i Župa Umag, odnosno Porečko-pulska biskupija, nastavit će sa sanacijom interijera crkve, prvenstveno restauracijom slika. Na taj način ćemo u narednih par godina ovaj neprocjenjivo vrijedan kulturni spomenik iz 18. stoljeća, mjesto okupljanja naših sugrađana te njihovog povezivanja s Bogom, u potpunosti urediti i tako učiniti ugodnijim mjestom za pronalazak spokoja i mira, a ujedno ju sačuvati za buduće naraštaje.

 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa