UZ DAN ŽENA

Žene koje s muškarcima pričaju o bušilicama

0
Patricia Jakov iz Ravni
Patricia Jakov iz Ravni

Sve je manja podjela na tipične muške i ženske poslove i nema posla u kojem se žene neće snaći, a vrlo često iskustvom i znanjem nadmašiti svoje muške kolege. Upravo je tim riječima svoje djelatnice opisala Tajana Griparić, vlasnica željezare Vidacommerc u Labinu, u čijoj je trgovini zaposleno šest djelatnika, a od toga su četiri žene.

„Ovdje su cure znanjem već nadmašile svoje muške kolege. Odlično se snalaze u ovom mnoštvu artikala. Od mene pogotovo, jer željezariju vodi moj suprug dok sam ja oduvijek u 'papirima', rekla je vlasnica. Posebno je istaknula Ivu Cukarić iz Vineža, koja je u ovoj tvrtci više od deset godina a njeno je znanje o željezariji, kaže Tajana, nemjerljivo.

„Naravno da ima svakakvih komentara, ali niti jedan koji bi me demotivirao u poslu. Na početku ih je bilo i više, a sad su već navikli da imam znanje. Znali su mi  reći da idem kući mijesiti kruh a da muške poslove pustim muškarcima“, prisjetila se Iva svojih početaka u vrijeme dok se trgovina nalazila kod 'Formule'.

„Koliko dugi i debeli čavao želite?“

Svakakvih komentara se naslušala i Teika Juričić Kos iz Pustića, koja u željezariji radi dvije godine. Bilo da su neprimjereni ili simpatični, kaže da uvijek uzvrati pa bilo to kroz šalu ili ironično.

„Koliko dugi i debeli čavao želite?“, pitanje je koje ih uvijek 'razoruža' i nasmije pa onda idemo normalnim tokom. Ukoliko se dovoljno ne razumijemo u onom što traže onda ih zamolimo da nam nacrtaju. Tako da nema artikla za koji se nećemo sporazumjeti i potruditi pronaći.

Isto je tako i sa stranim kupcima, Slovencima, Talijanima i Nijemcima koji nam uglavnom crtaju želje“, ispričala je Teika. Snalažljivost s crtanjem traženih artikala je istaknula i Patricia Jakov iz Ravni koja je u ovom ženskom timu tek mjesec dana, a toliko je i Sabina Nadarević iz Presike koje su kako doznajemo vrlo brzo i spretno „pohvatale čavle i vijke“. (Tekst: Divna Knežević, foto: Roberto Matković).

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa