čeka se odobrenje ministarstva

Rijeka vraća Labinu radove Giuseppine Martinuzzi

0
Marija Vorano, Olja Višković, Tulio Vorano, Loredana Ružić Modrušan i Daniela Mohorović
Marija Vorano, Olja Višković, Tulio Vorano, Loredana Ružić Modrušan i Daniela Mohorović

Očekuje se da će za Dan Grada Labina u Narodnom muzeju biti otvorena soba u kojoj će se čuvati djela Giuseppine Martinuzzi za čiji se povratak iz Sveučilišne knjižnice u Rijeci čeka odobrenje Ministarstva kulture. Na taj će način Zajednica Talijana koja nosi njezino ime, uz svečano otvorenje obnovljenog Malo kazališta – Teatrina isti dan, zaokružiti obilježavanje njenog 175. rođendana.

Ove smo informacije dobili od predsjednica Zajednice Talijana Daniele Mohorović prilikom tradicionalnog polaganja vijenca na posljednje počivalište Giuseppine Martinuzzi na Gradskom groblju na dan njenog rođenja, 14. veljače. Uz Mohorović u komemoraciji su sudjelovali članovi Zajednice povjesničar Tulio Vorano i Marija Vorano, Olja Višković iz Narodnog muzeja i Loredana Ružić Modrušan, viša savjetnica za kulturu, informiranje i odnose s javnošću Garda Labina.

O kakvoj je muzejskoj građi riječ, pojasnio nam je Vorano: „Radi se o dvadeset mapa koje čine sastavni dio knjižnice koju je Martinuzzi ostavila svom gradu. U njima se nalazi gradivo vezano za njenu pedagošku djelatnost od 1873. do 1905. godine, zatim gradivo o udžbeniku za osnovnu školu koji je uredila s grupom autora te njezina korespondencija sa znamenitim osobama, npr. labinskim gradonačelnikom Tomasom Lucianijem i generalom Barattierijem. Na žalost, korespondencija s talijanskim socijalistom i anarhistom Amilcareom Ciprijanijem je izgubljena.“

Kompletiranjem knjižnice Giuseppine Martinuzzi Narodni muzej će steći uvjete za pokretanje njoj posvećene web stranice. Ružić Modrušan najavila je druge Labinske kulturno-povijesne susrete za 28. ožujka, koji će se dobrim dijelom baviti idejama Giuseppine Martinuzzi, koje su, kako je istaknula aktualne i danas. Među predavačima na tu temu nalazit će se i Olja Višković.

Uči rođendana Giuseppine Martinuzzi, 13. veljače, održana je njoj posvećena večer poezije u Gradskoj knjižnici na kojoj je posebno zapažen nastup učenika labinskih osnovnih škola, što je dokaz da su i mladi uključeni u očuvanje njenog lika i djela. (Tekst i foto: Robi Selan)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa