Ministar Štromar:

'Labin je šampion energetske obnove zgrada' (video)

0
Tulio Demetlika, Valter Glavičić, Miro Alilović i Predrag Štromar
Tulio Demetlika, Valter Glavičić, Miro Alilović i Predrag Štromar

Predrag Štromar, potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja, posjetio je 11. veljače Labin. Gradonačelnik Valter Glavičić ministra je upoznao s investicijama u energetsku obnovu zgrada, gotovo 39 milijuna kuna u tri godine, njihovom značaju za lokalno gospodarstvo i poboljšanje kvalitete života te mu zahvalio za potpore koje njegovo ministarstvo dodjeljuje u ovakvim projektima.

Susret s novinarima upriličen je prilikom ministrovog razgledavanja nedavno energetski obnovljene zgrade Podučne škole Kature gdje je goste dočekao Miro Alilović, ravnatelj OŠ „Ivo Lola Ribar“ Labin. Prethodno je ministar posjetio energetski obnovljene zgrade Srednje škole Mate Blažine i Centralnog vrtića Pjerina Verbanac.  

U susretu s novinarima ministar je napomenuo da se Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja u prošloj godini fokusiralo na rješavanje stambenog pitanja za mlade, ali i realizaciju projekata energetske obnove te u nastavku kazao: “Labin je jedan od rekordera u korištenju sredstava koje moje ministarstvo dodjeljuje za poboljšanje energetske učinkovitosti zgrada. Projektima energetske obnove podiže se kvaliteta života, ali i štedi novac, kako gradovima i općinama, tako i svim građanima. Cilj nam je maksimalno iskoristiti sredstva iz fondova EU. Prošle godine isplaćeno je 60 posto više sredstava nego je to bilo predviđeno planom. To je dokaz da se može povlačiti novac iz EU fondova ako su prethodno dobro pripremljeni projekti. U Istarskoj županiji do sad je ugovoreno projekata u vrijednosti 147,7 milijuna kuna, od toga bespovratno 64,1 milijun. U Labinu se realiziraju projekti energetske obnove vrijedni 21,1 milijun kuna“.

„Uporno radimo na energetskoj obnovi stambenih zgrada, ali i naših velikih, gradskih građevina, poput škola i vrtića. Među njima dosad je bila najskuplja energetska obnova Srednje škole Mate Blažine, u što je uloženo 5,4 milijuna kuna. Ove godine završili smo i energetsku obnovu centralnog dječjeg vrtića „Pjerina Verbanac“ u naselju Kature vrijednu 3,2 milijuna kuna. Osim toga, završeni su i radovi na energetskoj obnovi Područne škole Kature vrijedni više od 4,2 milijuna kuna. Za te je projekte ministarstvo dodijelilo preko 2,9 milijuna kuna. Sljedeći projekti pred nama su obnova gradskog kina i Pučkog učilišta. Preko gradske tvrtke Labin stan i uz neizmjerno povjerenje i sufinanciranje suvlasnika zgrada energetski su obnovljene 82 zgrade, ukupne vrijednosti radova preko 40 milijuna kuna, od čega je od nacionalnih sredstava i sredstava iz EU povučeno bespovratnih preko 20 milijuna. Na taj način Grad je dobio novu vizuru, stanari imaju 50 posto manje troškove energije, a radove izvode labinski građevinari", sažeo je gradonačelnik Valter Glavičić.(Tekst: Robi Selan, foto i video: Roberto Matković)

 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa