Potencijal u outdoor sportovima i sadržajima u prirodi

0
Nada Prodan Mraković
Nada Prodan Mraković

Ročki Dom kulture otvorio je 24. siječnja svoja vrata za sve znatiželjne planinare koji su pristigli s obje strane Učke kako bi nazočili predstavljanju drugog izmijenjenog izdanja vodiča, dnevnika i zemljovida Istarski planinarski put (IPP), u izdanju Istarskog planinarskog saveza (IPS-a), kojeg su predstavili njihovi sadašnji predsjednik Goran Šepić, uz uvodnu riječ bivšeg predsjednika Vladimira Rojnića.

Šepić je predstavio vodič istaknuvši kako  je vodič i dnevnik tiskan na četiri jezika (hrvatskom, talijanskom, njemačkom i engleskom) čime se želi doprinijeti turističkoj valorizaciji istarske „uspavane ljepotice“ Ćićarije te masiva Učke. Veličinom je format pogodan kako bi stao u planinarski ruksak, veličine je B6, ima 221 stranicu uz vješti dizajnerski otisak poznatog studija Sonda iz Vižinade s 63 fotografije u boji. Obuhvaća bazične podatke, važne telefonske brojeve i kontakte, te podatke, a prilagođen je i za GPS navigaciju jer sadrži GPX tragove planinarskih putova.

Četiri dionice planinarskog puta

Sam IPP koji se sastoji od četiri dionice. Prva kreće s Crvenog Vrha i završava na planinarskoj kući Žbevnici. Druga kreće od Žbevnica i završava na najvišem vrhu Učke - Vojaku, što je ujedno i najviša točka koju IPP dostiže. Treća dionica kreće od Vojaka do Sisola, a četvrta započinje na Sisolu i završava  na svjetioniku Crna Punta nedaleko Koromačna. U odnosu na prvo izdanje pridodani su podaci o ukupnom kumulativnom usponu i spustu, te koordinate kontrolnih točaka.

Uz opise trase nalazi se preporuka za obilazak u više kraćih pohoda te preporuke za obilazak u jednom neprekinutom pohodu. Na kraju se tog zgodnog bookleta nalazi prostor za pečate/žigove, te prigodne bilješke, a planinari će moći po njihovom ispunjavanju poslati dnevnik IPS-u kako bi dobili prigodnu značku za obilazak IPP-a.

Ukupna dužina IPP-a je 160 kilometara, a upravljaju njime članice IPS-a, kojih je trenutno ukupno osam, a okupljaju sve zajedno više od 1.600 planinara svih dobi. Za prelazak IPP-a predviđa se osam dana, 15-20 jednodnevnih pohoda. IPS čine slijedeća društva: iz Pule tu su Glas Istre i Elektroistra, Skitaci iz Labina, Pazinka iz Pazina, Planik iz Umaga sa svojih pet podružnica, Montero iz Rovinja,  te pridružene članice PD Opatija, Lisina iz Matulja te Knezgrad iz Lovrana.

Urednik vodiča i dnevnika je Goran Šepić, autor teksta Vladimir Rojnić, recenziju potpisuje dugododišnji bujski planinar i prvi predsjednik IPS-a Milivoje Topić, a grafičku pripremu "Studio Sonda" Vižinada. Zemljovid IPP-a je u mjerilu 1:50.000, sastoji od dva lista formata B3 s obostranim tiskom, složenih u format B6. Fotografije koje se nalaze u dnevniku impozantne su, a autori su  Baran Boris, Đulijano Belić, Žužana Dušanić, Darko Kalac, Denis Kurtagić, Sonja Levak, iz fundusa Parka prirode Učka, Gordana Plavšić, Vladimir Rojnić, Drago Struna, Goran Šepić i Miloš Vrenc.

Rojnić je podsjetio na povijesne početke IPP-a istaknuvši značajnu ulogu zagrebačkog PD Željezničar i Klikun iz Pleternice, a posebno Josipa Sakomana, spomenuvši kako je tadašnji IPP pod nazivom IPP „Labinska Republika“ obuhvaćao vrhove koji se nalaze u slovenskom dijelu Istre Slavnik i Kojnik pa sve preko Žbevnice do Vojaka. Taj je IPP zatvoren 1998. godine,a ponovno je otvoren 2006. godine, spojivši se s Labinskim planinarskim putom čime je povećana kilometraža na 160 kilometara puta s 27 kontrolnih točaka.

U međuvremenu je doživio manje izmjene, 2018. godine dodane su još tri kontrolne točke. Rojnić je istaknuo kako se procjenjuje da godišnje na vršni greben dolazi oko deset tisuća. U prigodi proslave 140 godina planinarstva u Istri, u studenom 2016. godine u Pazinu je održana promocija zemljovida IPP-a 1:50.000, autora Goran Šepića, a to prvo izdanje od 300 primjeraka planulo. Rojić je istaknuo kako je do sada cijelu trasu prošlo 2.146 planinara.

Selektivni oblici turizma

Da ovo drugo izdanje ugleda svjetlo dana omogućile su brojne ustanove, tvrtke i pojedinci, markacisti i planinari koji su osmislili i godinama dragovoljno održavaju trasu IPP-a. Za financijske i druge oblike pomoći zaslužni su Upravni odjel za turizam Istarske županije, Udruga Modelna šuma „Sliv rijeke Mirne” u natječaju za IŽ, sponzori Garmin i Kibuba, „100 milja Istre”; Studio Sonda; TZ grada Opatije; TZ mjesta Ičići; TZ općine Matulji; TZ općine Mošćenička Draga i TZ općine Vrsar, Grad Buzet, Istarska razvojno turistička agencija, planinari IPS-a; djelatnici JU Park prirode „Učka”, Komisija za planinarske puteve Hrvatskog planinarskog saveza. Posebna zahvala ide markacistima i planinarima koji su osmislili i godinama održavaju trasu IPP-a.

Među brojnim uzvanicima skup su pozdravili Siniša Žulić, buzetski gradonačelnik, Nada Prodan Mraković, pročelnica županijskog odjela za turizam, a prigodne su pozdrave poslali i Jadranko Stilinović, samoborski planinar iz PD Japetić, te Milivoje Topić. - Grad Buzet kao jedan od svojih potencijala za razvoj turizma, ali i drugih aktivnosti, vidi i u rekreaciji, outdoor sportovima i ostalim sadržajima u prirodi, rekao je gradonačelnik Buzeta Siniša Žulić te pohvalio izdavanje vodiča koji će biti dobra podloga za obilazak buzetskog kraja i Ćićarije.

Prodan Marković je istaknula veliku ulogu u razvoju kontinentalnog turizma, naglašavajući kako Istra osim sunca i mora u posljednjih petnaestak godina razvija selektivne oblike turizma, među kojima je i planinarenje, čime se širi ponuda na kvalitativan način. (Tekst i foto: Anton Finderle)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa