sdp rovinja:

'Građanima Rovinja uskraćuje se zakonsko pravo na mjesne odbore'

0
Rovinjski SDP-ovci
Rovinjski SDP-ovci

Vijećnici Kluba vijećnika SDP-a u Gradskom vijeću Rovinja poslali su našem portalu 13. prosinca priopćenje, u kojem, kako pišu, žele informirati sugrađane i ostalu javnost o najbitnijoj  temi koja je bila predmet rasprave na  sjednici rovinjskog Gradskog vijeća održanoj 11. ovog mjeseca, a to je Prijedlog proračuna grada Rovinja za 2019. i projekcija za 2020. i 2021. godinu, te Prijedlog Programa rada Gradonačelnika i gradske uprave Grada Rovinja za 2019. godinu.

"Ovo priopćenje dajemo i zato što se današnje izvješće u Glasu istre vezano za ovu sjednicu Gradskog vijeća uglavnom bavi time da je „HDZ –ov vijećnik Sergio Rabar isprovocirao predsjednika Vijeća“, a manje o samom sadržaju dnevnog reda sjednice i raspravi po predloženim materijalima.. Prilikom rasprave o Nacrtu Proračuna i Programa rada  rekli smo da bi Program rada, a s time povezano i pojedine stavke u Proračunu, a posebno investicije u infrastrukturu i građenje objekata, prvenstveno trebali uvjetovati kvalitetni planovi i programi, a što ni ove godine nije slučaj. Puno se toga radi stihijski i bez kvalitetne pripreme, vijećnicima se uskraćuju informacije, a time i  mogućnost kvalitetnog odlučivanja.", ističu rovinjski SDP-ovci.

"Na to ukazuju i očitovanja predlagača  na naših osam amandmana i desetak primjedbi i prijedloga koje smo dali na Nacrt Proračuna za 2019. projekcije za 2020. i 2021. godinu i Program rada za 2019.g, gdje ni jedan amandman nije prihvaćen, a očitovanja na dane primjedbe i prijedloge i dalje su površna i bez konkretnih odgovora, a i ona pojašnjenja koja su dana za neke predložene projekte nisu unijeta u prijedlog Programa rada. Zato smo ponovno podnijeli amandmane i na Prijedlog Proračuna i Programa rada, pri čemu smo podsjetili da su se IDS-ovi saborski zastupnici prilikom rasprave o proračunu Republike Hrvatske prošlog tjedna u Saboru, žalili jer im Plenković nije prihvatio niti jedan predloženi amandman." smatraju u SDP-u Rovinja.

"Predsjednik Kluba zastupnika IDS-a je tom prigodom izjavio, citiramo: Mi u Istri prihvaćamo amandmane bez obzira tko ih predlaže, ukoliko su dobri i pridonose dobrobiti zajednice. Vladajući to nisu naučili, iako iz toga mogu vidjeti zašto Istra ide naprijed“. Interesantno, sva trojica zastupnika su bivši i sadašnji gradonačelnici – koji isto tako svojim opozicijskim vijećnicima ne prihvaćaju amandmane - barem je to slučaj u Rovinju. Bez obzira na to, mi  i dalje ukazujemo na ono što smatramo da je potrebno napraviti, izgraditi, poboljšati, a na onima koji imaju većinu je da prihvate ili ne prihvate. Ipak dio naših amandmana kasnije, u sljedećim godinama ugrade u proračun i Program rada. Očito treba proći malo vremena da ustanovite „da su dobri i da doprinose dobrobiti zajednice.", poručuju iz SDP-a Rovinja.

"Ipak je na kraju rasprave o amandmanima na Prijedlog Proračuna i Program rada, vjerujemo radi snage naših argumenata, gradonačelnik u pisanom očitovanju ili direktnom očitovanju na sjednici Vijeća, prihvatio odnosno djelomično prihvatio i uvrstio u Proračun za 2019. i projekcije za 2020. 2021. godinu i Program rada za 2019. godinu, ukupno pet od naših osam predloženih amandmana i to:

- Prihvaćeno je da se povećaju predložena sredstva i organiziraju spasilačke službe na svim gradskim plažama u turističkoj sezoni,
- Uvršteno je u Projekciju Proračuna  za 2020. i 2021. Biciklistička traka od Rovinja do Villas Rubina,
- Programsko – funkcionalno rješenje uređenja plaže Cuvi koje je ugovoreno  u 2018. godini,  će se temeljem istoga pristupiti planskom uređenju pojedinih zona lokacije Cuvi,
- U projekcije za 2021. godinu stavljeno je 5.000.000 kuna za izgradnju biciklističke staze Rovinj – Rovinjsko Selo, kao nastavak izgradnje nogostupa i biciklističke staze Fažanska ulica – Turnina,
- U projekciju Proračuna sa simboličkim iznosom sredstava stavljena je i izgradnja rotora križanja Istarska ulica – Vijenac braće Lorenzetto.

Međutim nisu prihvaćena nama dva najznačajnija amandmana, što je i razlog da smo glasovali protiv Proračuna i Programa rada, a to su: osnivanje i provođenje Izbora za mjesne odbore i povećanje jednokratne novčane pomoći za novorođenčad.

"Pravo na osnivanje mjesnih odbora utvrđeno je Zakonom i Statutom Grada Rovinja, a osnivaju se „Radi ostvarivanja prava na sudjelovanju u odlučivanju lokalnim poslovima od neposrednog  i svakodnevnog  utjecaja na život i rad građana na području grada“. Osnivaju se za jedno naselje, više međusobno povezanih   naselja ili za dio većeg naselja. Na žalost voljom većine, građanima Rovinja se to Zakonsko pravo uskraćuje. Jednokratna novčana pomoć u Rovinju iznosi 1.500 kuna po novorođenom djetetu. Daleko siromašniji gradovi i općine izdvajaju za tu namjenu puno više od Rovinja. Smatramo da je Rovinj dovoljno bogat grad i naš stav je i dalje da bi Rovinj trebao povećati tu naknadu barem na 2.500 kuna. Možda to ne bi povećalo natalitet, ali bi svakako pomoglo novim roditeljima.", ističe se u priopćenju koje potpisuje predsjednik Kluba vijećnika SDP-a Rovinja Petar Radetić.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa