Umag ispisuje povijest: izglasan proračun od 234 milijuna kuna

0
Moela u Umagu
Moela u Umagu

„Jedan od najvećih uspjeha u radu jest svakako održavanje kontinuiteta, no kada grad kojeg vodimo već jedno desetljeće bilježi konstantan rast, onda ne možemo, a da ne budemo zadovoljni i ponosni.“ – izjavio je gradonačelnik Bassanese netom nakon izglasanog Proračuna za 2019. godinu. Naime, Grad Umag je izglasao najveći proračun u svojoj povijesti, a koji je u odnosu na broj stanovnika najviši u Istarskoj županiji. Riječ je o skupu najvažnijih razvojnih, socijalnih, društvenih i komunalnih gradskih politika koje obilježavaju početak moderne razvojne faze koja će u potpunosti podignuti kvalitetu i donijeti novi, bolji oblik života našem gradu.

Demografija i obrazovanje su prioritetna područja i u 2019. godini, a umaški sustav je nedvojbeno jedinstven u državi. U zadnje tri godine izdvojeno je gotovo 150 milijuna kuna ne bi li se osiguralo kvalitetno odrastanje najmlađih stanovnika, od jaslica do fakulteta, a u 2019. planira se izdvojiti dodatnih 85 milijuna kuna.

"U novoj godini započinjemo izgradnju naše srednje škole. Projekt je težak gotovo 80 milijuna kuna, a bit će izgrađen u dvije faze. Iako je navedeno u ingerenciji Istarske županije, čini se da nismo naišli na razumijevanje, niti vidimo perspektivu u županijskim planovima, stoga smo preuzeli odgovornost te ćemo tako postati prvi i jedini grad u Hrvatskoj koji će samostalno, o svom trošku, izgraditi srednju školu. Isti slučaj bio je i s Domom za starije i nemoćne, no sada Umag ima svoj Dom, i to najbolji Dom u regiji, čime smo iznimno ponosni." ističu u Gradu Umagu.

Nadalje, u sklopu projekta „Umag-grad djece 2010.-2020.“ Umag pokreće projekt energetske obnove i rekonstrukcije Osnovne škole Marije i Lina, za što je predviđen iznos od preko 22 milijuna kuna.

"Valja istaknuti kako smo dvije trećine novaca osigurali iz EU fondova, što dodatno potvrđuje prvo mjesto u Istri po povlačenju EU sredstava.  Istovremeno započinjemo izgradnju nove osnovne škole i novog vrtića u naselju Murine, a dovršit ćemo i rekonstrukciju centralnog vrtića u Umagu. Razvidno je, dakle, kako su obrazovna politika i djeca naše odrednice te će Grad Umag, u 2019. za obrazovanje izdvojiti 36% svog proračuna, odnosno 85 milijuna kuna, od čeka 20 milijuna za predškolski odgoj i uslugu besplatnih vrtića. Kada su pak u pitanju mlade obitelji, za usluge unapređenja stanovanja i zajednice izdvojit će se nešto manje od 45 milijuna kuna, a predviđena je izgradnja novih 120 stanova po cca 1000 EUR/m2 u okviru POS programa. Tu su i naši socijalno potrebiti umirovljenici, koji će i u narednoj godini primati nad standardnu pomoć, dok će se za socijalnu zaštitu građana i rad Doma za starije i nemoćne „Atilio Gamboc“ izdvojiti 12,5 milijuna kuna.", ističu iz grada.

"U sklopu održivog razvoja grada i projekta „Smart city - Green city“, nastavljamo s projektima  plinofikacije, s nastavkom izgradnje gradskog parka „Humagum“, te sanacije odlagališta komunalnog otpada i izgradnjom odlagališta za građevinski otpad. Ističemo provedbu mega projekta vodno-komunalne infrastrukture, teškog gotovo 412 milijuna kuna, koji je uvršten na Listu strateških projekata RH te će pridonijeti poboljšanju kanalizacijskog sustava i sustava odvodnje na području grada i naselja. Po dovršetku tog projekta 2023. g. svaka će kuća imati svoj spoj na kanalizacijsku mrežu i sva će se voda iz oborinskog i kanalizacijskog sustava pročišćavati do razine upotrebljivosti.", navode u Gradu Umagu.

"Investicijom od 16 milijuna kuna u infrastrukturu dovršit ćemo višegodišnje ulaganje u  gospodarsku zonu „Ungarija“ i tako osigurati uvjete za gospodarski rast i razvoj Umaga. Osim navedenog, uz osiguranih 44 milijuna kuna, provodit će se redovna ulaganja u infrastrukturna i komunalna rješenja u naseljima i centru ne bi li se stanovnicima osigurali kvalitetni uvjeti života. Na području komunalne uređenosti, najviša investicija u novoj godini predviđa dovršetak izgradnje novog Trga 1. svibnja, a iznosi 10 milijuna kuna.", ističu u Grad.

Ispravnim upravljanjem bez povećanja cijena usluge za građane, Umag je uspio s najjeftinijom komunalnom naknadom u Istri postići najviše komunalne standarde, na što su izuzetno ponosni.

"Svjesni smo da je ispred nas još mnogo neriješenih problema, no pronašli smo način i put kako postići najvišu kvalitetu, uz najniže namete građanima. U gotovo 10 godina upravljanja uspjeli smo od grada u „stečaju“ izgraditi grad primjer u niz kategorija. Ovakav Proračun mjerljiv je pokazatelj rada, ali i rezultat doprinosa naših sugrađana koji zajedno s nama grade grad budućnosti, grad koji će imati najviše standarde, uz što nižu cijenu troška, grad jednakih mogućnosti za sve.", istaknuli su u gradskoj upravi Umaga povodom donošenja proračuna.

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa