Labinski Dom za starije više nije želja nego realnost

0
Idejno riješenje Doma za starije osobe Labin
Idejno riješenje Doma za starije osobe Labin

„Dom za starije više nije želja nego realnost!“ Tim je riječima gradonačelnik Labina Valter Glavičić 23. studenog u Polivalentnoj dvorani Gradske knjižnice Labin otvorio javnu prezentaciju revidiranog projekta Doma za starije osobe Labin.

I doista, gotovo dva desetljeća najavljivani projekt izgradnje labinskog doma za starije napokon je pred realizacijom. Da u to više ne sumnjaju ni obični građani, moglo se osjetiti već na samoj prezentaciji tijekom koje je gradonačelnik nekoliko puta izmamio pljesak prisutnih, iz čestitki koje je primao nakon prezentacije, ali i pitanjima u raspravi, u kojoj se najveći naglasak stavljao na problem mogućeg nedostatka kadrova koji će raditi u Domu. Više nije problem hoće li Dom biti izgrađen, po svemu sudeći problem neće biti ni cijena smještaja, već gdje naći 17 medicinskih sestara i njegovateljica koje će brinuti o 83 štićenika budućeg Doma.

Projektni tim za izgradnju Doma za starije

Prije same prezentacije projekta, kojeg su predstavili Oliver Čikeš iz projektantskog ureda Čikeš – Ćuzela iz Rijeke i Davor Mihovilić iz riječkog CET Consultinga, izrađivača investicijske studije i studije izvedivosti, Glavičić se zahvalio članovima Projektnog tima za izgradnju Doma za starije, posebno zamjenici župana Sandri Čakić Kuhar, koja je prije ove dužnosti bila ravnateljica sličnog doma u Poreču, voditelju labinske ispostave Istarskih domova zdravlja dr. Davoru Rimcu koji je isticao važnost blizine Doma zdravlja i Doma za starije, što je bilo presudno za izbor lokacije, te gradskoj vijećnici HSU-a Aldi Miletić.

Kao što je poznato, jedan od razloga što se toliko godina čekalo na početak izgradnje bio je što jedan privatni vlasnik nije htio prodati zemljište za njegovu izgradnju, koje se nalazi do gradskog zemljišta. Stoga je Glavičić, kada je preuzeo dužnost gradonačelnika, naložio da se projekt revidira na način da čitava građevina s popratnim okolišem stane na zemljište u vlasništvu Grada.

O tome je potom govorio projektant Oliver Čikeš, koji je cjelokupni projekt prilagodio veličini gradske čestice, a rezultat je manji, ali multifunkcionalni Dom, čije će sve sobe biti okrenute prema jugu, a do Doma zdravlja moći će se doći pješice uređenom stazom.

Zgrada će imati suteren i dva kata. U suterenu će biti svi javni sadržaji, a na prvom katu sobe za smještaj. Ukupno će biti 39 soba, od čega četiri jednokrevetne. Svaka soba bit će velika 16 kvadratnih metara i svaka će imati svoje kupatilo. Na drugom katu bit će stacionar i drugi medicinski sadržaji. Dom za starije osobe Labin imat će 63 ležaja te još 20 u Dnevnom centru, koji će također biti u sklopu Doma.

Godišnja rata kredita oko 1% gradskog proračuna

Sve to stajat će 23.089.376 kuna, od čega će se 7,5 milijuna osigurati iz Fondova, a ostalo kreditom s rokom otplate od 15 godina. Godišnja rata kredita iznosit će oko 1,2 milijuna kuna, što je nešto više od jedan posto gradskog proračuna.

O tome je više govorio autor studije izvedivosti Davor Mihovilić iz CET Consultinga. Studija je u obzir uzela i demografska kretanja u Labinu, pa smo tako doznali da je postotak osoba starijih od 65 godina u Labinu veći od istarskog i hrvatskog prosjeka. U Hrvatskoj trenutno u domovima boravi 14 800 osoba starije dobi, što je tek dva posto u odnosu na cijelu populaciju. U EU taj prosjek je pet, a u Njemačkoj čak 25 posto. U Istri 2,8 posto starijih osoba živi u domovima, a u Labinu će ih nakon izgradnje Doma biti 3,5 posto.

Dom za starije osobe Labin bit će jedan od najmodernijih u Hrvatskoj, čak će imati posebne odjele za palijativnu skrb i alzheimerovu bolest. Naime, na Labinštini čak 250 osoba ima neki oblik alzheimera.

Cijena smještaja 3.258 kuna mjesečno

Kapacitet kuhinje bit će 300 obroka, pa će se topli obroci, osim štićenicima Doma, dostavljati i zainteresiranim građanima. Studijom je planirano da u Domu radi 28 djelatnika: troje u upravi, 17 zdravstvenih i 8 pomoćnih djelatnika.

Cijena smještaja za krajnje korisnike bit će 4.463 kuna mjesečno bez subvencije, odnosno 3.258 kuna s gradskom subvencijom. Za subvencije Grad će u proračunu godišnje osiguravati 1,2 milijuna kuna. Izgradnja će početi na jesen 2019. godine, a dvije godine kasnije prvi labinski umirovljenici postat će stanari Doma za starije osobe Labin. (Tekst: Eleonora Vlačić, foto: Nenad Čakić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa