Nova otpuštanja u Cimosu: Najviše viškova u Labinu i Roču

0
Pogon Cimosovog P.P.C.-a kraj Labina
Pogon Cimosovog P.P.C.-a kraj Labina

Radničko vijeće buzetskog P.P.C.-a, u široj javnosti tvrtke poznatije kao Cimos, 29. listopada razmatralo je zahtjev poslodavca za očitovanjem radi izmjena mikro sheme organizacije Društva. Izmjene za posljedicu imaju ponovni višak radnika u sve tri tvornice: u Buzetu, Roču i Labinu. Zbog nejasnoća u raspravi zatražena su dodatna obrazloženja i pojašnjenja kako bi Radničko vijeće moglo dati preciznije mišljenje.

U ponedjeljak, 05. studenog, održan je stoga sastanak Radničkog vijeća, uz prisutnost predstavnika oba sindikata, s direktorom Petrom Orbanićem i voditeljem službe ljudskih resursa Veljkom Ličanićem. Predstavnici poslovodstva istaknuli su da bez reorganizacije koja se provodi na svim nivoima nema opstanka firme. U protekla dva mjeseca raskinut je tako ugovor za više od sto radnika, među kojima je najviše radnika kooperacije i agencija za posredovanje u zapošljavanju.

Do najvećeg smanjenja broja radnika došlo je u tvornicama Roč i Labin jer će kod njih u 2019. godine biti najveći pad obima proizvodnje. Zbog toga je četrdesetak radnika trenutno oslobođeno obveze rada, uz naknadu plaće u visini njihove prosječne plaće ostvarene u protekla tri mjeseca.

Ne čudi rješavanje viška režijskih radnika, ali nije jasan višak radnika u proizvodnji s obzirom na činjenicu  da u Buzetu i Roču još uvijek ima vanjskih radnika, ističu u Sindikatu Istre, Kvarnera i Dalmacije. Način na koji su izabrani upravo ti radnici rezultat je ocjene njihovih neposrednih rukovoditelja, s čime se nisu složili svi članovi Radničkog vijeća.

Sa svim radnicima koji su oslobođeni obveze rada u narednim će se danima obaviti individualni razgovori o mogućnosti njihovog zbrinjavanja. Za većinu njih bit će ponuđena neka druga radna mjesta, a za ostale zbrinjavanje kao tehnološki višak, sukladno odredbama Zakona o radu i Kolektivnog ugovora, uz priznavanje otkaznog roka i otpremnine. Svaki će radnik donijeti svoju odluku da li prihvaća ili ne ponudu poslodavca. Poslodavac je u obvezi, prije donošenja konačnih odluka, obaviti savjetovanje s Radničkim vijećem.

Voditelj ureda SIKD-a Darko Vidmar upozorio je na nezakonitost Odluke uprave o neplaćanju prekovremenog rada radnika zaposlenih u režijskim službama. Plaćanje prekovremenog rada utvrđeno je Kolektivnim ugovorom i mora se riješiti u dogovoru sa socijalnim partnerima, a ne s Radničkim vijećem. Dogovoreno je da će se sindikati pozvati na sastanak te iznaći rješenje od obostranog interesa. Dogovorena je i obveza izrade plana korištenja godišnjih odmora kako bi se izbjegla trenutna situacija u kojoj velik broj radnika nije uspio iskoristiti ni lanjski godišnji odmor.

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa