Sponza o inspekciji: I dalje se bespravno gradi u priobalju

0
Giovanni Sponza
Giovanni Sponza

Predsjednik Kluba zastupnika IDS-a, PGS-a i RI-a Giovanni Sponza u Saboru se 24. listopada osvrnuo na Prijedlog Zakona o državnom inspektoratu istaknuvši tri činjenice.

- Prvo, državna tijela koja po propisima imaju ingerencije za provedbu mjera u ovih 27 godina nisu bila efikasna, a kao drugo, da se provedba propisa od strane državnih tijela ne primjenjuje na jednak način za sva područja u RH, kazao je Sponza dodajući da je u pojedinim područjima nekima dopušteno da čine gotovo sve i svašta, dok se druge kažnjava i penalizira za najmanji propust.

Sponza smatra da „to stvara kod građana jako loš osjećaj, što nikako nije dobro i sa tom praksom definitivno treba prestati.“ - Propisi koji donosimo trebaju biti jasni – nedvosmisleni – a njihova primjena i provedba prema svim građanima ista. U suprotnom donosimo zakon a ostavljamo neuređen sustav!

Treća činjenica koju je istaknuo saborski zastupnik IDS-a jest da ovim prijedlogom Zakona dolazi do objedinjavanja više inspekcija, a među njima i građevinske inspekcije. - Ako ustvrdimo da je u ovih 27 godina podnijeto više od 800 tisuća zahtjeva za legalizaciju bespravnih objekata te da je nadležnost za kontrolu njihove gradnje bila na državnim tijelima, tada postavljam pitanje po čemu ovaj prijedlog zakona nudi garanciju da će od sada građevinska inspekcija biti efikasna i učinkovita.

- To ističem jer se nakon legalizacije objekata i dalje bespravno gradi i to osobito u priobalnom području. Trajno se uništavaju prostor, priroda i vrijedne kulture. Stoga, kao rješenje predlažem primjer Istarske županije. Naime, Sponza je naveo da je prije nekoliko godina izdavanje građevinskih dozvola bilo u ingerenciji državne uprave, a u državnom tijelu za izdavanje akata bilo je više od 10 tisuća neriješenih predmeta. U cilju rješavanja problema stvoren je okvir kojim se omogućio prijenos ovlasti sa državnog ureda na Županiju. Isto tako omogućeno je da Županija sporazumom prenese ovlasti na gradove, što je i učinjeno u Istri.

- U svega godinu i pol dana riješeno je više od 10.000 zaostalih i neriješenih predmeta. Dok su se istovremeno i paralelno rješavali i novi predmeti, istaknuo je Sponza naglasivši da je to učinjeno sa istim ljudima koji su radili u Uredu državne uprave, a prešli su u urede gradskih uprava isključivo iz razloga što je prenijeta nadležnost na gradove. Saborski zastupnik IDS-a smatra da do drugog čitanja ovog Zakona vrijedi razmišljati da se ovlasti prenesu po prethodno navedenom modelu.

- Bit ću slikovit, požar u priobalju se ne može gasiti iz Zagreba i ne može čekati odluku iz Zagreba, kazao je Sponza zaključivši da „s obzirom da  su sve jedinice lokalne samouprave imale obavezu izraditi strategiju razvoja gospodarstva, a velika većina u priobalnom području donijela je i master planove razvoja turizma, vrijedilo bi razmisliti o prijenosu ovlasti i za gospodarsku te sanitarnu inspekciju.“

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa