marina cvitić iz sikd-a:

'Glas Istre organizira konferenciju o turizmu, a sindikat nije pozvan'

0
Marina Cvitić
Marina Cvitić

Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije uputio nam je 18. listopada priopćenje koje objavljujemo u nastavku. "U organizaciji Glasa Istre, u Poreču 19. listopada 2018. godine, održava se konferencija na temu: Turizam danas i sutra;  dovode li novi projekti i nove goste, te koje su granice razvoja. Zanimljivo je da je glavni pokrovitelj skupa Ministarstvo turizma Republike Hrvatske, a sudjelovanje je moguće isključivo uz pozivnicu. Na konferenciji o turizmu koja se dešava u najturističkoj regiji koja ostvaruje više od 1/3 turističkog prometa u Hrvatskoj; u djelatnosti gdje je presudan faktor uspjeha radnik-čovjek; u regiji i u djelatnosti gdje je sindikalna organiziranost na visokoj razini, ni organizatori ni pokrovitelji nisu našli za potrebu da pozovu predstavnike radnika, odnosno sindikata.

Poziv na konferenciju barem nije dobio Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije koji je većinski sindikat u turizmu u ovoj regiji. Toliko o tome koliko ovo ministarstvo i ova Vlada vode brigu o radnicima koji su gorući problem u Hrvatskom gospodarstvu, a posebno u ovoj djelatnosti. Ništa manju odgovornost nemaju suorganizatori, odnosno partneri, a posebno poslodavci iz ove djelatnosti.

Koje su granice razvoja hrvatskog turizma, bez domicilnih radnika? Zašto se na takvoj konferenciji ne želi čuti glas radnika? Možda je to i pokazatelj zašto nam radnici bježe u druge zemlje raditi  isti posao za koji postoji potreba u Hrvatskoj? Da li su niske plaće jedini razlog zbog čega  naši radnici odlaze ili je posrijedi i nešto drugo? Da li nam dolazi vrijeme da naše radnike koji znaju povijest, kulturu, tradiciju, zamijenimo  radnicima iz Sirije, Afganistana ili Filipina? Da li nestaje ono po čemu je naš turizam bio prepoznatljiv i poznat, da su u njemu radili  domicilni radnici, hrvatski radnici?

Godinama nas se uvjerava da treba ulagati u objekte, da treba podići kvalitetu (čime se slažemo), da će porast kvalitete dovesti do porasta prihoda; da će porast prihoda utjecati na mogućnost povećanja plaća. Je li to baš tako? Da, činjenica je da treba ulagati u objekte, da treba podići kvalitetu usluga, da samo to može povećati prihode. A hoće li s povećanjem prihoda doći i do povećanja plaća, druga je priča. Hotelski sektor je privatiziran, a vlasniku je bitan samo profit, odnosno dobit. Dok nije funkcioniralo tržište rada, na račun niske cijene rada, vlasnici su povećavali dobit, postali su nezasitni. I sada, u situaciji kada radnika nema, a nema ih jer su ih svojim ponašanjem otjerali, još uvijek nisu svjesni da radnika treba platiti, da taj radnik ima pravo na gotovo istu plaću kao što ima radnik u Njemačkoj, u Irskoj, u Austriji…

Kažem ima pravo upravo iz razloga što financijski rezultati hotelijera to omogućuju, samo što bi se vlasnici trebali i trebaju se odreći djela tog profita u korist radnika. Ali oni to nisu spremni jer očekuju povećanje kvota za uvoz radnika, uvoz stranih radnika, koji ne poznaju naše tradiciju, koji ne poznaju našu kulturnu baštinu, našu povijest, naše prednosti. Uvoz radnika koji zarađenu plaću u našoj zemlji neće trošiti u našoj zemlji, već u svojoj.

Pa se postavljaju pitanja: Što očekujemo od našeg turizma, za koga  gradnja novih hotela i turističkih resorta? Da li je to u interesu naših građana? Vlasnici turističkih kompanija su u pravilu stranci, profit i dividende koje proizlaze iz profita odlaze van naše zemlje, velikim dijelom i prehrambeni artikli, ali i ostali proizvodi koji ulaze u turistički sektor uvoze se, a onda u konačnici u tim hotelima nećemo imati hrvatske radnike?

Odnosno imati ćemo i dalje potplaćene domaće radnike te strane radnike koji, u pravilu, ne mogu zadovoljiti traženu kvalitetu usluge, što će u konačnici rezultirati opadanjem kvalitete usluge, a krajnji rezultat bi mogao biti padanje interesa za turizam u Hrvatskoj. Treba li nam to? Kada već nismo pozvani na Konferenciju da  možemo javno iznijeti svoje stavove po ovoj temi, očekujemo da se ipak o tome razgovara. A možda je ipak razlog zašto  nismo pozvani na konferenciju bojazan da bi o tome progovorili. Ipak se nadamo da će moderator ove konferencije sjetiti se i ovog problema.", napisala je Cvitić u priopćenju SIKD-a.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa