peđa grbin:

'Pitanja o Uljaniku nisu politiziranje, na njih svi imaju pravo'

1
Željko Jovanović i Peđa Grbin
Željko Jovanović i Peđa Grbin

Na press konferenciji ispred Gradske palače u Puli 13. rujna javnosti su se obratili saborski zastupnici SDP-a Peđa Grbin i Željko Jovanović i to na temu održavanja sjednice Vlade RH u Puli. Peđa Grbin izrazio je žaljenje što umjesto sudjelovanja na tematskoj sjednici Vlade RH u Puli, posvećene situaciji u Uljanik Grupi, saborski zastupnici drže press konferenciju na Forumu ispred palače.

Kako navodi, razlog nesudjelovanja na sjednici Vlade u Puli je taj što nisu pozvani svi saborski zastupnici iz 8. Izborne jedinice, nisu pozvani niti predstavnici radnika 3. Maja niti ostali relevantni sudionici pošto je pitanje opstanka Uljanik Grupe problem Istarske i Primorsko – goranske županije, a uz to rečeno je da niti neće biti dozvoljeno postavljanje pitanja. Shodno tome ne želimo biti kulise u toj predstavi, već koristimo ovu press konferenciju da postavimo pitanja Vladi RH te očekujemo odgovore na njih – rekao je Grbin.

Željko Jovanović obratio se medijima tako što je prozvao Vladu RH s obzirom da nisu pristali da na sjednici sudjeluju saborski zastupnici iz Rijeke pa čak niti predstavnici kriznog stožera 3. Maja. S obzirom na selekciju sudionika na ovoj tematskoj sjednici Vlade RH, pojavljuje se dilema o tome želi li se riješiti problem ili se radi o Plenkovićevom prodavanju magle kroz PR – istaknuo je Željko Jovanović.

Ovim putem postavljaju pitanja na koje nisu dobili odgovore zadnjih mjeseci. Na koji način misli Vlada RH dugoročno riješiti problem brodogradnje u RH? Kada će biti donesena dugoročna strategija o brodogradnji u RH? Kada će se osnovati jamstveni fond po uzoru sličnih fondova u EU? A kao saborski zastupnik iz Rijeke želim naglasiti da nije moguće rješavanje problema ako se ne osigurava opstanak 3. Maja i brodogradnje u Rijeci. Vrijeme je da Vlada RH preuzme odgovornost. – rekao je Jovanović.

Također pozvao je sve nadležne institucije da provjere jesu li pojedinci iskoristili ovu situaciju za osobno bogaćenje. Peđa Grbin osvrnuo se na istupe ministra Horvata koji je spomenuo da su računi Uljanik Grupe bili blokirani u trenutku isplate plaće za mjesec srpanj, te postavlja pitanje zna li ministar Horvat da njegova izjava upućuje na to da se dogodilo kršenje kaznenog zakona Republike Hrvatske ili ministar jednostavno ne zna što priča u ovakvoj teškoj situaciji.

Mi nikada nismo čuli niti koji je plan A, a kamoli plan B za ovu situaciju. A to pitanje postavljam od siječnja 2018. godine. – kaže Grbin. Grbin ističe da je plan B najlošiji scenarij o kojem nitko ne želi razgovarati, ali to je pitanje koje treba otvoriti. Na snazi je Zakon o osiguranju potraživanja radnika koji je napisan upravo kako bi se osiguralo da radnici poduzeća, koja dospiju u poteškoće poput Uljanik Grupe, dobiju barem dio svojih prava. Po tom Zakonu, ako se nastavi blokada računa, Vlada RH dužna je osigurati sredstva za isplatu tri minimalne plaće što iznosi otprilike 50 milijuna kuna. Mene zanima jesu li ta sredstva osigurana u proračunu? – pita Grbin.

U nastavku ističe da postavljena pitanja nisu politiziranje već pitanja na koja imaju pravo svi građani, radnici, saborski zastupnici i mediji.

-U siječnju smo prozvali Upravu Uljanik Grupe, ukazivali smo na probleme koji postoje ali je Vlada to ignorirala s opravdanjem da se radi o privatnom poduzeću, a država ima 25% dionica i nisu poduzeli ništa. Tijekom travnja saznali smo da novca neće biti dovoljno, saznali smo da je gospođa Dalić direktno utjecala na raspodjelu novca, saznali smo da su se u lipnju ministar financija Marić i ministar Horvat prepisivali o tome kako se novac ne troši transparentno te je očito da su svi sve znali, ali nisu ništa poduzimali. – ističe Grbin. Na kraju neizbježno je spominjanje odgovornosti IDS-a u cijeloj ovoj priči jer zna se tko je prvi izašao u javnost s idejom gašenja Uljanika i njegovim kasnijim poslovnim angažmanom u kompaniji Danka Končara. Mogu oni pričati što god žele, ali svi mi koji živimo u Puli znamo kako stvari funkcioniraju i tko je utjecao na izbor ove Uprave Uljanik Grupe. – oštro zaključuje Grbin.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa