Azijski stršljen je na granici: 'Prva na udaru će biti Istra'

1
Foto: 24sata
Foto: 24sata

Ove godine bilježimo duplo više intervencija uklanjanja gnijezda stršljena i osa nego prošle godine... No, veći problem ljudima bi moga stvoriti azijski stršljen (Vespa velutina)koji sada radi probleme na zapadu Europe te u nama susjednoj Italiji, piše 24sata.

- Više nije pitanje hoće li azijski stršljen doći u Hrvatsku, već kada će doći. Zamijetili su ga kod Venecije i već iduće godine može ga se očekivati u Istri - zabrinut je stručnjak za pčelarstvo i profesor Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku Zlatko Puškadija. Dodao je kako će zbog opasnosti od širenja tog grabežljivca posebno morati educirati istarske pčelare kako bi ih mogli prepoznati i naći i suzbiti gnijezda.

- To ćemo morati već ove zime, jer nisam siguran koliko su istarski ali i slovenski pčelari spremni za ovu opasnost. Azijski stršljen posebno voli ubijati pčele te za nekoliko sati može uništiti cijelu košnicu - upozorava profesor Puškadija. Širenje te vrste na kontinent mogle bi usporiti naše planine, no u tom slučaju puno problema s njima bilo bi u Dalmaciji, javlja 24sata.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa