jurica šiljeg:

'Umjesto da je s radnicima Uljanika Jakovčić miriše cvijeće po Austriji'

0
Monika Udovičić, Jurica Šiljeg i Ilirjana Croata Medur
Monika Udovičić, Jurica Šiljeg i Ilirjana Croata Medur

Tiskovnoj konferenciji održanoj 28. kolovoza u Pazinu prisustvovali su Jurica Šiljeg, predsjednik HDZ-a Istarske županije, Monika Udovičić, tajnica HDZ-a Istarske županije i pomoćnica ministra turizma te Ilirjana Croata Medur, vijećnica HDZ-a u Županijskoj skupštini Istarske županije.

Obraćanje javnosti započela je Udovičić koja se osvrnula na aktivnosti vezane uz Uljanik koje traju još od siječnja, posebno ističući jučerašnji sastanak predstavnika radnika s Vladom. Udovičić navodi kako su radnici zadovoljni što su u Vladi našli partnera koji im neće nuditi prazna obećanja već im ponuditi ono što je moguće, a to je isplata dviju plaća, za srpanj i kolovoz, kao i pronalazak rješenja na način da Uljanik ne mora trošiti novac poreznih obveznika, već da postane profitabilna tvrtka.

Napomenula je kako je Vlada RH još u siječnju izdvojila sredstva za radnike Uljanika te kako je najvažnije da se tim ljudima, koji su itekako zaslužili svoj novac, plaće što prije isplate.

„Stav Vlade RH je vrlo konkretan, a to je zaštita radnika. Ne zaštita uprave koja očito loše upravlja i gospodari Uljanikom, nego isključivo zaštita radnika i osiguravanje njihovih plaća. Nažalost, smatram da će uprava Uljanika morati snositi odgovornost za ono što se događalo. Činjenica je da radnici jako dobro znaju od koga treba tražiti odgovornost s obzirom da se je prosvjed održao ispred zgrade uprave, odnosno ispred zgrade gradske vijećnice u Puli.“, rekla je Udovičić.

Predsjednik istarskog HDZ-a Jurica Šiljeg je na početku svog obraćanja istaknuo činjenice o sredstvima koja je Vlada RH do sada uložila u Uljanik, osvrnuvši se tako na izjave gradonačelnika Pule i predsjednika IDS-a Borisa Miletića koji navodi da se Vlada ponaša kao da Uljanik, Pula i Istra nisu dio Pule.

„Vlada je u siječnju ove godine, u dogovoru s Europskom komisijom, dala jamstvo u iznosu od 700 milijuna kuna za kredit za sanaciju poslovanja Uljanika. To je jamstvo omogućilo Uljaniku funkcioniranje u proteklih sedam mjeseci. Da nije bilo tog jamstva, plaće za radnike ne bi bilo niti u siječnju. Umjesto da se je tom periodu pa do sada radilo na restrukturiranju, radilo se je na isplatama od 200 tisuća kuna bonusa nekim članovima uprave. Od stjecanja samostalnosti, u Uljanik i 3. Maj Vlada je uložila ukupno 14 milijardi kuna. Prema tome, laž je da se Vlada ponaša na način na koji to gospodin Miletić navodi. “, napomenuo je Šiljeg.

„Premijer Plenković je primio radnike Uljanika te s njima pokušava pronaći rješenja. Zašto gospodin Miletić nije imao obraza izaći pred radnike Uljanika koji su mu došli pod prozor? Također, reći kako članovi uprave Uljanika nemaju veze s IDS-om je toliko licemjerno i bezobrazno prema svim Puljanima koji dobro znaju kako se kroji politika u Puli, kao i u županiji gdje je IDS na vlasti. Da gospodin Miletić ima imalo srama, iste bi sekunde dao ostavku, međutim, svi znamo da se to neće dogoditi jer mu je vlast slađa od sudbine radnika Uljanika.“, naveo je Šiljeg.

„Vlada nije postavljala upravu Uljanika, niti je birala Nadzorni odbor. Živimo u maloj sredini, svi se poznajemo i dobro znamo na koji su način ti ljudi došli na te pozicije. Vlada nije izrađivala plan restrukturiranja, a nije ni birala strateškog partnera. Dakle, s obzirom na sve navedeno, očekujem od gospodina Miletića da preuzmu odgovornost on i njegov mentor Jakovčić, koji, umjesto da je s radnicima, miriše cvijeće po Austriji.“, zaključio je Šiljeg.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa